#RomaniaAutentica – la stâna lui Gheorghe, ciobanul din Golcin

0 2.968

În perioada 7-10 mai 2015, am fost să descopăr #RomaniaAutentica: Marginimea Sibiului şi Valea Hartibaciului alături de prieteni şi o gască foarte frumoasă de călători.


Stana ciobanului Gheorghe din Golcin
Stana ciobanului Gheorghe din Golcin

La stâna lui Gheorghe

Una dintre cele mai frumoase experienţe am avut-o la stâna lui Gheorghe din Golcin, de lângă Sibiu. Pot spune că am descoperit acea Românie autentică pe care o caută mulţi turişti. Totodată mi-am adus aminte de copilărie.

Spre stana lui Gheorghe, ciobanul din Golcin
Spre stana lui Gheorghe, ciobanul din Golcin

Bunicul meu, Dumnezeu să-l ierte, a fost păstor de meserie şi de mic am crescut cu bunătăţile tradiţionale: lapte, brânză, mămăliguţă, pastramă şi tot ce ţine de de acest domeniu. Pentru mine experienţa aceasta nu a fost nouă, dar am trăit totul cu entuziasm şi în amintirea vremurilor de odinioară.

Pentru noi a fost distractiv să facem o drumeţie până la stână şi să ne pregătim singuri masa de prânz. Drumeţia noastră a pornit de la Pensiunea Casa Soarelui. Am mers pe jos pe Valea Argintului, urcând prin pădure până am ajuns pe coama muntelui. Aici am dat peste un loc de poveste cu poieniţe întinse şi cireşi sălbatici, iar următoarea oprire a fost stâna ciobanului Gheorghe.

Pe coclauri spre stana lui Gheorghe
Pe coclauri spre stana lui Gheorghe
Pe coclauri spre stana lui Gheorghe
Pe coclauri spre stana lui Gheorghe

Ajunşi la stână, ne-am apucat de pregătit masa. Cu toţii ne-am afumat încercând să ne preparăm frigăruile cu cârnăciori, s-a făcut mămăligă şi am copt bulz ciobănesc în jar. Nu a lipsit brânza dulce sau sărată, branza de burduf, urda şi ceapa. Masa a fost servită pe „farfurii” din lemn.

bulz ciobanescs pe farfurie
bulz ciobanesc pe farfurie
branza pe farfurie
branza pe farfurie
bulz ciobanescs copt in jar
bulz ciobanesc copt in jar
bulz ciobanescs copt in jar
bulz ciobanesc copt in jar
bulz in jar
bulz in jar
masa autentic romaneasca la stana
masa autentic romaneasca la stana

Iar după o masă copioasă, ne-am relaxat pe pajişte, sub razele călduroase ale soarelui.

Pajiste
Pajiste
Siesta de dupa masa
Siesta de dupa masa

Şi toate acestea s-au întâmplat datorită celor doi tineri de la Transylvania Guide Sibiu, Iulian şi George, doi ghizi montani cum rar am văzut în România. Au avut grijă să ne obosească înainte de masă prin traseele de munte, dar au fost alături de noi şi s-au asigurat că toţi suntem teferi. Ne-au însoţit pe toată durata călătoriei, au avut grijă să nu plecăm flămânzi şi ne-au ghidat cu profesionalism în cea mai frumoasă experienţă a noastră.

Din moment ce vă scriu aceste rânduri, vă daţi seama că suntem bine cu toţii, dar cel mai important e că am rămas cu amintirea unei zile de sâmbătă petrecută altfel, ceea ce vă doresc şi vouă. Şi oricând aveţi intenţia să ne călcaţi pe urme, apelaţi cu încredere la aceşti tineri.

Sunt experienţe care merită să fie trăite şi mai puţin povestite, aşa că vă las să urmăriţi câteva imagini din drumeţia noastră la stâna lui Gheorghe, ciobanul din Golcin.

P.S. Pentru mine a fost şi mai plăcut pentru că am fost mai aproape de nori şi de avioane.

Contrails - Boeing 787 Qatar Airways
Contrails – Boeing 787 Qatar Airways
Contrails - Boeing 777 Emirates
Contrails – Boeing 777 Emirates

––––––––––––––––––––––––––––

Acest articol a fost scris pentru infoturul „#RomâniaAutentică‬: Mărginimea Sibiului și Valea Hârtibaciului” organizat de TurismMarket.com şi Transylvania Guide Sibiu, în parteneriat cu Pensiunea Casa Soarelui, agenția de turism TrampTravel.ro, TravelWithaSmile.net și cu sprijinul Pensiunea Apfelhaus, Pensiunea Bunica Eugenia, Ferma Școală Cornățel,Sibiu – Agnita Railway, Sibiu-Turism.ro.

Fotografiile au fost realizate cu aparat foto Canon EOS 70D de la Canon Romania şi cu Huawei Ascend P7 de la Huawei România!

Leave A Reply

Your email address will not be published.