Programul pentru BIAS 2022: o ediție militară!

1 5.290

Pe 4 septembrie 2022, după doi ani de pauză, va avea loc BIAS 2022. Ediția din acest an este dedicată simbolurilor aviatice Băneasa și Brăescu. Vă reamintim că Aeroportul Internațional ”Aurel Vlaicu” Băneasa a împlinit 110 ani, Aeroportul Băneasa fiind unul dintre cele mai vechi aeroporturi din lume, încă funcționale.

De ce Smaranda Brăescu? Pentru că începuturile aviației din România au o legătură specială cu foșnetul delicat, senzual al mătăsii. Pentru că Smaranda Brăescu a fost prima parașutistă și a treia aviatoare a României. Anul acesta celebrăm împlinirea a 90 de ani de la recordului absolut de 7200m la parașutism stabilit de către aviatoarea Smaranda Brăescu, record stabilit în 1932 la Sacramento, Statele Unite. Totodată, anul acesta se împlinesc 125 de ani de la nașterea Smarandei Brăescu.

Fiind o ediție organizată din scurt, nu vom putea admira în evoluție formații consacrate de acrobați. Însă cu siguranță spectacolul va fi la înălțime, putând să admirăm zeci de aeronave militare. Printre invitații BIAS 2022, îi vom putea admira pe cei de la: Forțele Aeriene Române; Aeroclubul României; TAROM; Hawks of Romania; Școala Superioară de Aviație Civilă și Forțele Aeriene din Germania, Italia, Slovenia și Slovacia.

Program bias 2022

Forțele Aeriene Române vor fi prezente cu aeronave de tipul F16, IAR 99 Șoim sau C-27J Spartan. Aeroclubul României va participa cu formațiile Hawks of Romania, Blue Wings, White Wings, sau Solo Extra 300L. Fiind o ediție Smaranda Brăescu, nu va lipsi aeronava TAROM YR-ASC botezată ”Smaranda Brăescu” care va evolua alături de aeronave F-16 Falcon. Forțele Aeriene Slovene vor participa cu Pilatus PC-9, iar Forțele Aeriene Italiene vor participa cu Eurofighter Typhoon și Alenia Aermacchi M-346 Mater.

Multe alte aeronave vor putea fi admirate la sol, fiind expuse static. Vor fi reprezentanți ai Forțelor Aeriene din Germania, Italia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Canada și SUA.

Invitatul special va fi Jurgis Kairys, un veteran al acrobațiilor și un invitat de seamă la toate edițiile BIAS. Ziua se va încheia cu un concert Smiley. Cel mai mare show aviatic va începe la ora 10:00, la Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu, Băneasa. Accesul va fi prin Romaero, din Bulevardul Aerogării.

1 comentariu
  1. […] Update 2 septembrie 2022: Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, BIAS 2022 s-a amânat pentru 4 septembrie 2022, același program. […]

Leave A Reply

Your email address will not be published.