OFICIAL: Grupul Thomas Cook UK a falimentat / Prăbușirea unui mastodont în turism

2 1.459

Pentru mulți din industria turismului, falimentul Thomas Cook UK nu este o surpriză. Thomas Cook Group a arătat multe semne de slăbiciune încă din 2017.

A fost doar o chestiune de timp până când Thomas Cook Group și-a încetat operațiunile pe toate segmentele, cel puțin filialele din Marea Britanie. Presa internațională vorbește de investiții nechibzuite, de neadaptarea la secolul XXI, de acțiuni ce au dus la pierderi uriașe. Se zvonește că pierderile totale Thomas Cook UK ajung la 1.2 miliarde de lire.

Grupul Thomas Cook UK a falimentat

În ceasul al doisprezecelea, adică în 2019, conducerea Thomas Cook UK a început să se gândească serios la soluții de redresare economică. Din păcate, toate acțiunile deprinse au fost în zadar. În ultimele zile, au fost purtate negocieri cu acționarii, furnizorii și creditorii grupului Thomas Cook. Dar inevitabilul s-a întâmplat.

Peste 600 000 de turiști sunt afectați

Pe 23 septembrie 2019, după 178 de ani de la înființare, Thomas Cook și-a încetat imediat activitatea. Peste 600 000 de turiști sunt afectați de acest faliment. Peste 150 000 sunt din Marea Britanie, iar guvernul britanic s-a pregătit pentru cea mai mare repatriere, pe timp de pace, din lume. Operațiunea Matterhorn a început.

40 de avioane și peste 1000 de zboruri spre Marea Britanie pentru repatrierea a 150 000 de turiști Thomas Cook

Guvernul britanic si Autoritatea Civila de Aviatie UK (CAA) lucrează împreună pentru repatrierea tuturor turiștilor afectați de acest faliment. Menționez că vor beneficia de repatriere toți cei ce au ca destinație finală Marea Britanie, inclusiv turiștii altor companii care și-au făcut vacanțele prin Thomas Cook.

Au fost închiriate 51 de avioane, care vor opera peste 1000 de zboruri în următoarele 2 săptămâni. Turiștii vor fi transportați la finalul vacanței fiecăruia. Autoritățile au menționat că nimeni nu trebuie să-și scurteze vacanța și nici să meargă la aeroport fără să verifice starea zborurilor planificate.

Peste 50 000 de turiști Thomas Cook sunt blocați în Grecia

Peste 50 000 de turiști Thomas Cook sunt blocați în insulele din Grecia, iar peste 21 000 de britanici au rămas blocați în destinațiile din Turcia. Însă primul zbor va fi operat pe ruta New York – Manchester.

Pentru ceilalți turiști Thomas Cook, care trebuie să călătorească în alte țări din lumea întreagă, speranța stă în asiguratorul ATOL și în autoritățile fiecărei țări.

Peste 21 000 de angajați Thomas Cook și-au pierdut joburile

Pe lângă uriștii afectați, zeci de mii de persoane și-au pierdut joburile, 9000 fiind din Marea Britanie. Iar falimentul Thomas Cook va duce la colapsul altor companii din turism și din alte industrii conexe. Vorbim totuși de un mastodont, care deținea companii aeriene, agenții de turism, lanțuri hoteliere. Toate aceste subsidiare aveau conexiuni de business cu mulți furnizori de servicii și bunuri.

Acest faliment zguduie industria turismului. Din falimentul Thomas Cook sunt niște lecții de învățat. Cu siguranță sunt și foarte multe întrebări, cum ar fi ” De ce nu a interveni guvernul britanic pentru a salva compania?” sau ”Chiar nu se găseau 200 de milioane de lire pentru a fi salvată Thomas Cook?”.

La prima vedere, întrebările sunt legitime. La câte active are Thomas Cook Group, puteau valorifica pentru a obține suma necesară. Dar poate nu ăsta a fost scopul. A fost premeditat falimentul Thomas Cook? Nu putem confirma, dar probabil le va fi mai ușor să spargă grupul Thomas Cook în alte divizii, să valorifice activele și creditorii să-și recupere datoriile. Poate vor apărea alte firme, sub alte denumiri, având la baza Thomas Cook. Vă mai aduceți aminte de falimentul airBerlin și cum s-au luptat companiile aeriene pe activele transportatorului german?

Este de urmărit ce se va întâmpla pe piața din Marea Britanie. Un gol uriaș a fost lăsat, ceea ce se traduce în oportunități pentru cei ce doresc să dezvolte o afacere în turism.

Leave A Reply

Your email address will not be published.