blank

Operațiunea Matterhorn, cea mai mare acțiune de repatriere pe timp de pace

0 1.378

Cred că toată lumea a aflat de falimentul Thomas Cook UK. În urma falimentului, peste 600 000 de turiști sunt afectați, dintre care 150 000 sunt din Marea Britanie. Cei din urmă sunt protejați de schema ATOL.

Guvernul britanic împreună cu Autoritatea Civila de Aviatie UK (CAA) vor repatria toți turiștii din Marea Britanie printr-o operațiunie numită ”Matterhorn”. Statistic vorbind, acesta va fi cea mai mare repatriere din lume, pe timp de pace, după Al Doilea Război Mondial.

Pentru această operațiune, au fost închiriate 51 de avioane de la diferite companii aeriene de linie și chartere, inclusiv Airbus A380 de la Malaysia Airlines. A fost o provocare pentru autoritățile britanice în a găsi avioane disponibile. Criza 737 MAX lovește în industria de avioane cu un singur culoar.

51 de avioane și 1043 de zboruri pentru repatrierea turiștilor britanici

În 2017, în urma falimentului Monarch Airlines, au fost repatriați aproximativ 85 000 de turiști. Însă atunci s-au găsit mult mai repede avioanele necesare, în mare parte fiind închiriate de la Qatar Airways.

Revenind la 2019, cele 51 de avioane închiriate vor opera 1043 de zboruri spre Marea Britanie, cu plecare de la 55 de aeroporturi din întrega lume. Operațiunea va dura 2 săptămâni (23 septembrie – 6 octombrie) și va implica zboruri lung-curier din Caraibe și Asia.

În tot acest timp, turiștii aflați deja în vacanță au fost rugați să nu-și stopeze sejurul și nici să meargă la aeroport până la finalul vacanței. Toți turiștii vor fi repatriați la finalul sejurului, gradual. Pentru mai multe informații, CAA a lansat un site dedicat https://thomascook.caa.co.uk/.

Toată operațiunea Matterhorn va costa 100 de milioane de lire. Plus alte despăgubiri pentru pachetele turistice anulate. Nu mai bine plăteau cei 200 de milioane de lire pentru a evita falimentul Thomas Cook?

Legat de ceilalți pasageri, din alte țări, autoritățile britanice nu răspund. Guvernele țărilor respective se vor ocupa de repatrierea cetățenilor. Menționăm că mai sunt 140 000 de turiști germani afectați, 10 000 de turiști francezi și mulți alții din 16 țări.

Leave A Reply

Your email address will not be published.