blank

OFICIAL: certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 va fi valabil 9 luni, de la 1 februarie 2022!

0 2.051

După ce s-a primit undă verde de la Consiliul European, Comisia Uniunii Europene a anunțat reducerea perioadei de valabilitate a certificatului de vaccinare împotriva COVID-19. Conform noilor reguli adoptate, Certificatul UE de Vaccinare va fi valabil pe o perioadă de 270 de zile / 9 luni.

Comisia UE precizează că perioada de valabilitate s-a bazat pe dovezi științifice disponibile, precum și pe criterii obiective.

Această perioadă de valabilitate ține cont de îndrumările Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, conform cărora dozele de rapel sunt recomandate cel târziu la șase luni de la finalizarea primului ciclu de vaccinare. Certificatul va rămâne valabil pentru o perioadă de grație de încă trei luni dincolo de cele șase luni, pentru a se asigura că campaniile naționale de vaccinare se pot adapta și cetățenii vor avea acces la dozele de rapel”, explică Comisia Uniunii Europene.

Datele dezvăluite de Comisie arată că, până în prezent, au fost emise 807 milioane de certificate digitale COVID UE, în timp ce peste 60 de țări și teritorii de pe cinci continente s-au alăturat sistemului prin care aceste certificate sunt verificate.

Certificatul digital COVID UE va fi valabil 270 de zile

Potrivit Comisiei, odată cu noua perioadă de valabilitate a certificatelor, vor fi înregistrate în certificate și dozele booster. Dozele de rapel din seria de vaccinare cu două doze vor fi înregistrate ca „3/3”, în timp ce dozele de rapel ale vaccinaților cu o singură doză vor fi trecute ca „2/1”.

În același timp, cei care s-au recuperat de la COVID-19 și au primit prima doză de vaccin (din cele cu două doze de bază) vor avea aceasta înregistrată ca „2/1” în certificatele lor.

Certificatele nu vor fi inscripționate cu o dată de valabilitate, dar aplicațiile mobile utilizate pentru verificarea Certificatelor Digitale COVID UE vor fi ajustate pentru a verifica și dacă au trecut sau nu 270 de zile de la ultima dată de vaccinare.

Pentru a acorda suficient timp pentru implementarea tehnică a perioadei de valabiliattee și pentru campaniile de vaccinare de rapel ale statelor membre, aceste noi reguli ar trebui să se aplice de la 1 februarie 2022 ”, notează Comisia Europeană.

Leave A Reply

Your email address will not be published.