NTSB dorește înregistratoare video în cabina piloților

0 381

Comitetului Național pentru Siguranță în Transporturi din SUA (NTSB) încearcă de mai bine de 10 ani să implementeze înregistratoare video în cabina piloților. Agenția de investigare a siguranței în aviației a introdus recomandarea în lista sa pentru cele mai dorite îmbunătățiri ale siguranței transportului, care a fost publicată pe 6 aprilie.

NTSB recomandă ca Administrația Federală a Aviației să solicite avioanelor comerciale noi și în serviciul operațional să fie echipate cu un „sistem de înregistrare a imaginilor din cockpit protejat împotriva accidentelor”.

Reglementările SUA impun ca avioanele să aibă înregistrator date de zbor (FDR) și înregistrator voce în cockpit (CVR), dar fără dispozitive de captare a imaginilor din cockpit.

Un astfel de filmuleț ar fi fost extrem de util în determinarea acțiunilor echipajului de zbor în ultimele accidente înregistrate în Texas, Indonezia și Etiopia”, spune NTSB.

În plus, FAA ar trebui să solicite tuturor operatorilor de aeronave care transportă pasageri și cargo să aibă sisteme de management al siguranței (SMS), care sunt structuri de siguranță la nivelul întregii organizații. FAA a cerut companiilor aeriene să aibă SMS (safety management systems) din 2015.

Sindicatele pilotilor s-au opus mult timp înregistratoarelor video în cockpit, printre care Air Line Pilots Association, International (ALPA). ALPA a refuzat înregistrările video din cabină pentru că ar fi o violare de intimitate și a vieții private. ALPA a declarat că imaginile și videoclipurile oferă informații „imprecise” și a insistat că anchetatorii au deja instrumentele necesare pentru a determina cauzele accidentelor. ALPA recomandă ca agențiile FAA și NTSB să se focuseze pe îmbunătățirea actualelor sisteme de înregistrare, în dorința de a face zborurile mai sigure. Însă înregistratoarele video ar putea distorsiona realitatea.

FAA are o relație strânsă de lucru cu NTSB, iar cele două agenții împărtășesc un obiectiv comun de promovare a siguranței aviației și de prevenire a accidentelor aeriene”, spune autoritatea de reglementare. „FAA ia recomandările NTSB foarte în serios…”. Cu toate acestea, FAA nu se grăbește să impună înregistratoare video în cockpit, poate cel mult a echipamentelor de bord, comutatoarelor și ecranelor avioanelor.

Voi ce credeți? Înregistratoarele video ar ajuta la ancheta autorităților în cazul unor accidente aviatice?

Leave A Reply

Your email address will not be published.