blank

Noile condiții de intrare in Belgia: interzicerea călătoriilor neesențiale până la 25 aprilie 2021

1 9.937

STARE DE URGENȚĂRestricții de circulație în timpul nopții (între orele 22:00-06:00 în Regiunea Capitalei Bruxelles și între 00:00-05:00 în Flandra și Valonia).

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL Belgiei

Începând cu data de 27 ianuarie și până la data de 25 aprilie 2021, autoritățile belgiene interzic toate călătoriile neesențiale (în scop turistic sau recreativ) spre și dinspre Regatul Belgiei. În această perioadă, sunt autorizate doar călătoriile esențiale, respectiv:

  1. din motive familiale (decese, căsătorii, regrupare familială, custodia copiilor etc.);
  2. din motive umanitare (în scop medical, asistență persoane vulnerabile etc.);
  3. deplasările pentru studii (cercetători, studenți, stagiari, elevi etc.);
  4. deplasările rezidenților transfrontalieri;
  5. călătoriile de afaceri sau profesionale;
  6. din alte motive urgente (motive juridice, relocări, etc.).

Toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei, indiferent de mijloacele de transport utilizate, trebuie să prezinte o declarație pe proprie răspundere pentru a justifica motivul deplasării. Aceasta este disponibilă la: https://d34j62pglfm3rr.cloudfront.net/downloads/20210126_BU_Declaration_sur_honneur_Finale_FR_Approuv%C3%A9_Blanco_a_remplir.pdf . Declarația pe propria răspundere va fi anexată „Formularului de localizare a pasagerului” (Passenger Location Form) și va trebui să fie însoțită de documente justificative.

Toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze formularul

Toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze, cu cel mult 48 de ore înainte de sosire, indiferent de modalitatea de transport, statut, statul de proveniență, formularul online Passenger Locator Form (PLF), disponibil la https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form. Autoritățile belgiene încurajează completarea formularului PLF online.

Pentru persoanele nerezidente în Regatul Belgiei rămâne în vigoare condiția de a prezenta, atât la îmbarcare, cât și la sosirea în acest stat dintr-o zonă roșie, inclusiv România, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea sosirii pe teritoriul belgian, într-un laborator acreditat din statul de proveniență și certificat de un medic sau farmacist biolog, emis într-una din limbile franceză, neerlandeză, germană sau engleză, în format fizic (imprimat pe hârtie) sau electronic (și să poată fi consultat imediat). 

Sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR

Sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul Regatului Belgiei următoarele categorii de persoane care călătoresc dintr-o zonă roșie, inclusiv România:

  • persoanele cu vârsta până la 6 ani;
  • persoanele care călătoresc pe alte rute decât aeriană sau maritimă și care nu s-au aflat în străinătate mai mult de 48 de ore sau care vor rămâne în Regatul Belgiei pentru maximum 48 de ore;
  • persoanele care călătoresc pe cale aeriană și rămân exclusiv în zona de tranzit a aeroportului, fără a intra pe teritoriul belgian.

Rezultatul negativ al testului molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să fie efectuat într-un laborator acreditat din statul de proveniență și certificat de un medic sau farmacist biolog;
  • să fie prezentat în format fizic (imprimat pe hârtie) sau electronic (și să poată fi consultat imediat); 
  • să fie emis într-una dintre limbile neerlandeză, franceză, germană sau engleză.

Persoanele rezidente în Regatul Belgiei care se întorc dintr-o zonă roșie unde au rămas mai mult de 48 de ore, NU au obligația de a prezenta la sosirea în acest stat rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Acestea au însă obligația de a efectua două teste moleculare tip PCR, respectiv în prima zi și în a șaptea zi de carantină.

La revenirea în Belgia, orice persoană (rezidentă sau nerezidentă), după o ședere de cel puțin 48 de ore într-o zonă roșie, inclusiv România, trebuie să intre în carantină pentru o perioadă de 10 zile la domiciliu sau într-o altă locație declarată de către persoana în cauză. Carantina se poate încheia mai devreme în cazul în care persoana efectuează în a 7-a zi un test molecular tip PCR și rezultatul este negativ. La intrarea pe teritoriul belgian, călătorii vor primi un mesaj tip SMS prin care vor fi informați cu privire la carantinare și testare (mesajul va conține codul necesar pentru înscrierea la un centru de testare).

Sunt prevăzute următoarele excepții de la efectuarea carantinei:

  • persoanele care îndeplinesc funcții critice în sectoare esențiale pot fi exceptate de la efectuarea carantinei în baza unui certificat de la angajator, în conformitate cu decizia Comitetului interministerial pentru sănătate din 2 decembrie 2020;
  • pot fi exceptați rezidenții care au călătorit în străinătate din motive profesionale, situație în care angajatorul trebuie să completeze, cu cel puțin 48 de ore înainte de sosirea în Belgia, formularul Business Travel Abroad (BTA). Completarea formularului generează un număr de certificare care trebuie introdus în formularul online – Passenger Locator Form (PLF). Dacă acest număr nu este menționat în formularul PLF, călătoria nu poate fi considerată în interes de serviciu. De asemenea, sunt exceptați de la efectuarea carantinei cetățenii străini nerezidenți în Belgia, care se deplasează în acest stat în interes de serviciu pentru o perioadă de maximum 72 ore, fiind obligatorie completarea formularului BTA de către angajator.
  • studenții pot întrerupe carantina, în mod excepțional, doar pentru a susține un examen.

Începând cu data de 25 ianuarie 2021, toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Africa de Sud sau America de Sud vor trebui să efectueze o perioadă de carantină de 10 zile și două teste moleculare tip PCR pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 în prima și în a șaptea zi de la sosire. 

Companiile de transport trebuie să verifice, anterior îmbarcării, dacă pasagerii sunt în posesia rezultatului negativ al testului molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, putând refuza îmbarcarea persoanelor care nu dețin un astfel de test.

Nu sunt acceptate testele rapide

Atenție! Nu sunt acceptate testele rapide, singura excepție vizând anumite categorii de persoane care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Astfel, în situația în care este imposibilă prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, persoanele care lucrează în domeniul transportului rutier, agenții vamali și angajații forțelor de ordine pot prezenta la intrarea în Belgia un test rapid cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Testul antigenic rapid utilizat trebuie să fie inclus în lista de teste antigen autorizate de către autoritățile belgiene.

Referitor la Passenger Locator Form (PLF), care se regăsește la  https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form

  • Acest formular trebuie întotdeauna completat la sosirea în Belgia pe cale aeriană sau navală, indiferent de durata sejurului în Regatul Belgiei (fără excepții).
  • Persoanele care folosesc mijloace de transport terestru și care se deplasează în Regatul Belgiei pentru o durată mai scurtă de 48 de ore sau nu au stat mai mult de 48 de ore în afara Regatului Belgiei sunt exceptate de la completarea formularului.
  • Călătorii sunt rugați să urmeze instrucțiunile autorităților belgiene referitoare la carantină primite prin e-mail/sms, în urma completării formularul Passenger Locator Form. Cu referire la persoanele care au petrecut mai mult de 48 de ore în străinătate și vor rămâne în Regatul Belgiei pentru o perioadă care depășește 48 de ore, autoritățile belgiene avertizează că poliția va efectua controale suplimentare pentru a verifica completarea formularului de localizare a pasagerilor și, respectiv, respectarea măsurii de carantină.

Informații detaliate sunt disponibile la următoarele pagini de internet:

Măsurile privind autoizolarea și testarea nu se aplică persoanelor care călătoresc pentru mai puțin de 48 de ore într-o zonă roșie. 

Călătoriile către/dinspre Regatul Belgiei se realizează pe baza clasificării statelor:

  • zona verde: călătoriile către aceste zone sunt permise; se va acorda atenție respectării măsurilor de igienă și de distanțare socială; la întoarcerea dintr-o zonă verde, testarea și autoizolarea nu sunt obligatorii.
  • zona portocalie: călătoriile către aceste zone sunt permise, autoritățile belgiene solicită vigilență crescută; există state încadrate în zona „portocaliu deschis”, pentru care se solicită autoizolare pentru persoanele care vin din Belgia. La intrarea în Belgia, testarea și autoizolarea sunt recomandate. Călătoriile către aceste zone sunt ferm descurajate sau autoritățile din aceste state interzic deplasările neesențiale către Belgia.

În luna august 2020, autoritățile belgiene au inclus întreg teritoriul României în zona roșie.

  • zona roșie: călătoriile neesențiale către aceste zone sunt interzise. Orice persoană (rezidentă sau nerezidentă) care revine în Belgia după o ședere de cel puțin 48 de ore într-o zonă roșie, inclusiv România, trebuie să intre în carantină la domiciliu sau într-o altă locație declarată de către persoana în cauză. Perioada de carantină se poate încheia în baza rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat începând cu a șaptea zi de carantină. Persoanele nerezidente în Belgia care sosesc dintr-o zonă roșie trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior sosirii pe teritoriul belgian.
Leave A Reply

Your email address will not be published.