Comisia Europeană descurajează interdicțiile generale de călătorie și închiderea granițelor în UE

0 1.559

Speriate de noile tulpini de coronavirus, autoritățile din mai multe state UE au anunțat măsuri extreme în speranța că vor limita răspândirea acestora.

Angela Merkel a anunțat că Germania plănuiește să blocheze zborurile internaționale și să interzică deplasările neesențiale. Suedia interzice accesul celor ce vor să călătorească din Norvegia, Marea Britanie sau Danemarca.

În acest context, Comisia Europeană descurajează interdicțiile generale de călătorie și închiderea granițelor în UE. Executivul european precizează că „este necesar să se descurajeze puternic călătoriile neesențiale dar, totodată, să se evite închiderea frontierelor sau interdicțiile generale de călătorie și să se garanteze funcționarea neîntreruptă a pieței unice și a lanțurilor de aprovizionare”, potrivit unui comunicat de presă publicat de Digi24.

Comisia Europeană descurajează călătoriile neesențiale

Având în vedere noile variante ale coronavirusului și numărul mare de noi infectări în multe state membre, este necesar să se descurajeze puternic călătoriile neesențiale. Dar să se evite închiderea frontierelor sau interdicțiile generale de călătorie și să se garanteze funcționarea neîntreruptă a pieței unice și a lanțurilor de aprovizionare. 

Prin urmare, sunt necesare acțiuni specifice suplimentare care să asigure o abordare coordonată a măsurilor de restricționare a liberei circulații în interiorul UE”, arată comunicatul.

Comisia propune o coordonare suplimentară în două domenii în care statele membre au convenit deja să colaboreze:

  • o actualizare a codului de culori convenit pentru marcarea zonelor de risc;
  • măsuri mai stricte aplicate călătorilor din zone cu risc mai ridicat.

O actualizare a codului de culori comun

Pe lângă culorile existente – verde, portocaliu, roșu și gri – Comisia propune adăugarea culorii „roșu închis” pentru a indica zonele în care virusul circulă la un nivel foarte ridicat. Această culoare s-ar aplica unei zone în care rata de notificare pe o perioadă de 14 zile este mai mare de 500 la 100 000 de locuitori.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) va continua să publice versiuni actualizate ale hărții pe baza datelor furnizate de statele membre.

Măsuri mai stricte aplicate călătorilor din zone cu risc mai ridicat

În conformitate cu Comunicarea Comisiei din 19 ianuarie, care stabilește acțiunile necesare pentru evitarea unui al treilea val, Comisia Europeană propune ca toate călătoriile neesențiale să fie puternic descurajate până când situația epidemiologică se va îmbunătăți considerabil.

Acest lucru se aplică în special călătoriilor înspre și dinspre zonele „roșu închis”. În acest sens, statele membre ar trebui să asigure consecvența cu măsurile pe care le aplică pentru călătoriile pe teritoriul lor.

Statele membre ar trebui să le solicite călătorilor care vin dintr-o zonă „roșu-închis”:

  • să facă un test înainte de sosire;
  • să se supună carantinei recomandate de comitetul pentru securitate sanitară și practicate în prezent de mai multe state membre.

De menționat faptul că, în urma unei întrevederi, statele membre au convenit în unanimitate, printr-o procedură scrisă, o recomandare a Consiliului de stabilire a unui cadru comun pentru utilizarea testelor rapide de antigen și recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor COVID-19 pe întreg teritoriul UE.

Se încurajează menținerea călătoriilor esențiale și lanțul de aprovizionare

Statele membre ar trebui, de asemenea, să încerce să evite perturbarea călătoriilor esențiale, în special prin menținerea fluxurilor de transport în conformitate cu sistemul „culoarelor verzi” și prin evitarea perturbărilor lanțului de aprovizionare.

Având în vedere riscul sporit, călătorii esențiali – cum ar fi personalul medical sau persoanele care călătoresc din motive familiale sau profesionale imperative – care se întorc din zone «roșu închis» ar trebui, de asemenea, să se supună testării și carantinei, cu condiția ca acest lucru să nu aibă un impact disproporționat asupra exercitării funcției sau nevoilor lor esențiale.

Pe lângă actualizările propuse astăzi de Comisie cu privire la călătoriile în interiorul UE, Comisia a adoptat, de asemenea, o propunere de actualizare a Recomandării Consiliului privind călătoriile în UE din țări din afara UE”, dar asta e o altă poveste.

Leave A Reply

Your email address will not be published.