blank

Minorii care au împlinit 16 ani pot călători în străinătate fără a fi însoțiți de un adult, dar în anumite condiții!

0 961

Din 20 august 2023, minorii cu vârsta peste 16 ani vor putea călători singuri în străinătate, fără a mai fi însoțiți de un adult, dar doar în anumite condiții și pentru anumite scopuri. Totuși, copiii au nevoie de acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali pentru a putea părăsi țara.

Legea 247/2023 prevede, ca excepție de la regulile actuale, ca cetăţenii români minori care au împlinit 16 ani să poată călători în străinătate neînsoţiţi, însă numai cu acordul părinţilor ori al reprezentantului legal / tutore. Noua lege intră în vigoare pe 20 august 2023 și aliniază legislația națională cu cea întâlnită în multe state europene. Legea va permite copiiilor de 16 ani, în special celor ce studiază în străinătate sau care au părinți acolo, să călătorească mai ușor.

Copiii peste 16 ani pot călători singuri în străinătate!

Acordul părinților sau al reprezentanților legali se poate demonstra cu ajutorul unei declaraţii notariale. Mai exact, polițiștii de frontieră permit ieşirea copiiilor cu vârsta peste 16 ani din România în baza unui document de călătorie individual sau al unei cărţi de identitate. Dar și în baza unei declaraţii notariale a ambilor părinţi sau a unuia dintre părinți. Totodată, sunt detaliate și motivele pentru care copiii care au împlinit 16 ani pot călători neînsoțiți.

Condițiile în care pot călătorii copiii peste 16 ani în străinătate

„Prin excepție (…), minorul care a împlinit vârsta de 16 ani, titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărți de identitate, cărți de identitate simple sau cărți electronice de identitate, care urmează să se deplaseze în străinătate în vizită la rude sau pentru studii, pentru a participa la concursuri oficiale ori pentru a urma un tratament medical fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol și prezintă acte doveditoare în acest sens, poate călători în străinătate neînsoțit de o persoană fizică majoră, dacă prezintă organelor poliției de frontieră o declarație autentificată a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat minorul ori la care i s-a stabilit domiciliul prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau acord notarial, după caz, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinație, la perioada în care urmează să se desfășoare călătoria, precum și la scopul călătoriei”, scrie în documentul citat de avocatnet.ro.

Citiți și călătoria în străinătate cu un copil minor. Actele necesare pentru călătoria cu un copil minor!

Leave A Reply

Your email address will not be published.