MAE recomanda romanilor amanarea calatoriilor turistice in Belarus

0 830

În aceste zile, Republica Belarus este scena numeroaselor proteste de stradă. După alegerile prezindențiale, care au avut loc pe 9 august, Aleksandr Lukaşenko a fost reales cu aproximativ 80% dintre voturi. Acest lucru a înfuriat populația din Belarus și totul a degenerat în proteste imprevizibile.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Belarus, că pot apărea situații, inclusiv manifestații, care să perturbe buna desfășurare a călătoriilor.

În consecință, se recomandă amânarea călătoriile neesențiale (turistice), iar celor care sunt prezenți în Republica Belarus în perioada următoare să urmărească regulat anunțurile mass-media pentru a se informa cu privire la evoluțiile locale, să manifeste prudență și să își programeze călătoriile pe teritoriul țării în consecință.

De asemenea, există posibilitatea înăspririi controalelor la punctele de frontieră terestre şi aeroportuare ale Republicii Belarus şi multiplicarea cazurilor de interzicere a accesului persoanelor care nu pot justifica în mod întemeiat scopul călătoriei, inclusiv a jurnaliștilor străini fără o acreditare oficială.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Minsk: +375(17)2927499 şi +375(17)2927399, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.  De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Belarus +375291060090.

Leave A Reply

Your email address will not be published.