HiSky și problemele cu licența de operator aerian

0 983

Cu surle și trâmbițe, astăzi a fost lansată compania aerienă HiSky. Se vrea a fi operator aerian cu zboruri regulate din / spre Republica Moldova. Conform planului operațional, HiSky dorește zboruri directe din Chișinău spre Londra (Marea Britanie), Dublin (Irlanda), Lisabona (Portugalia), Paris (Franța), Bologna (Italia) și Dusseldorf (Germania).

Noua companie HiSky

Biletele au fost puse în vânzare și se pot procura de pe site-ul companiei HiSky.md sau de la agențiile partenere. Conform planului, HiSky va demara zborurile în aprilie 2020. Așa sună planul din comunicatul de presă.

Dar se pare că există o problemă. Autoritatea Aeronautică Civilă a returnat companiei „HiSky” pachetul cu documente, din motiv că a expirat termenul de prezentare a actelor. HiSky nu transmis autorității actele doveditoare că are avion pregătit pentru a opera zboruri comerciale.

rute hisky republica moldova

HiSky nu a obținut licența de operator aerian

În baza cererii din 14.11.2019 „HiSky”  a solicitat eliberarea Certificatului de operator aerian. Conform scrisorii din 23.12.2019, Autoritatea Aeronautică Civilă a decis suspendarea termenului de examinare a cererii „HiSky” din considerentele nerespectării de către solicitant a prevederilor legale, și anume – lipsa aeronavei. La 22.01.2020, suspendarea termenului de examinare a cererii a expirat, iar documentele lipsă până în prezent nu au fost prezentate. Autoritatea Aeronautică Civilă a emis către solicitantul „HiSky” o scrisoare privind refuzul eliberării Certificatului de operator aerian”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții Autorității Aeronautice și publicat de tv8.md.

Și dacă HiSky nu are dreptul de a comercializa bilete de avion și de a opera zboruri, atunci cine va zbura? Conform informațiilor existente, HiSky este în parteneriat cu operatorul aerian Cobrex Trans, transportator românesc înregistrat la Brașov.

Despre Cobrex Trans am scris când a intrat în posesia unicului avion din flotă, un Boeing 737-300 (YR-CBK). Și a mai fost ceva agitație în presă când a anunțat rutele de la Suceava. Dar planul măreț nu s-a concretizat.

Și atunci ce putem crede? Va zbura HiSky de la Chișinău? Zborurile vor fi oprate cu avionul de la Cobrex Trans?

Leave A Reply

Your email address will not be published.