Guvernul Lituaniei interzice zborurile către / din Lituania care traversează spațiul aerian Belarus

0 229

Ca răspuns la acțiunea fără precedent a Belarusului prin aterizarea forțată a unei aeronave civile pe o rută internațională către Vilnius, Lituania interzice zborurile ce traversează teritoriul nesigur la Belarusului. Această decizie a fost luată de guvernul lituanian luni, la recomandarea Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor.

Siguranța tuturor pasagerilor aerieni este o prioritate absolută. Incidentul de ieri care a implicat o aeronavă civilă pe o rută internațională a fost un eveniment fără precedent în istoria spațiului aerian al Uniunii Europene, care a afectat zeci de cetățeni ai UE, copii și familii. Pentru siguranța cetățenilor lituanieni, transportatorii aerieni care zboară către / din Lituania vor trebui să-și redirecționeze zborurile pentru a evita spațiul aerian al Belarusului”, spune ministrul transporturilor și comunicațiilor, Marius Skuodis.

Transportatorilor aerieni care sosesc și pleacă din Lituania li se va trimite marți o notificare specială care le informează că sosirile / plecările către / din aeroporturile lituaniene vor fi interzise pentru zborurile care traversează spațiul aerian al Belarusului. Această interdicție va intra în vigoare marți la 3 dimineața. În cazul în care transportatorii aerieni resping această decizie, planurile de zbor nu vor fi aprobate.

Ca urmare a acestei cerințe, vor fi afectate 26 de zboruri zilnice din / către Lituania.

Potrivit ministerului, unele companii aeriene și-au redirecționat deja zborurile pentru a evita traversarea Belarusului imediat după incidentul de aseară.

De asemenea, ministerul convoacă o reuniune a Comisiei Naționale de Securitate a Aviației Civile. Reprezentanții Administrației Lituaniene pentru Siguranța Transporturilor, Departamentul de Securitate de Stat, Ministerul de Interne, Forțele Aeriene, Departamentul de Pompieri și Salvare, Serviciul de Securitate Publică, Departamentul de Poliție, Serviciul Vamal și Serviciul de Grăniceri de Stat vor participa la reuniunea Comisiei condusă de ministrul transporturilor și comunicațiilor Skuodis. Comisia va discuta situația și acțiunile care trebuie întreprinse.

Ca urmare a amenințării tot mai mari pentru siguranța și viața persoanelor, Ministerul Afacerilor Externe a lansat un puternic avertisment împotriva deplasării în Belarus și a îndemnat cetățenii Republicii Lituania care se află în prezent în Belarus să părăsească țara imediat.

Leave A Reply

Your email address will not be published.