Regimul Lukașenko din Belarus a ”deturnat” un avion RYANAIR spre Minsk pentru a aresta un opozant al actualului președinte, Aleksandr Lukașenko
În dimineața zilei de duminică, 23 mai 2021, a avut loc un eveniment aviatic cum nu s-a mai văzut. Zborul FR4978 Atena – Vilnius, operat de compania RYANAIR, a fost deturnat spre Minsk la comanda regimului Lukașenko. Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko.
La bordul avionului se aflau 123 persoane, printre care și Roman Pratasevic, cel ce a pus bazele canalului Nexta de pe Telegram, devenind astfel una dintre principalele surse de știri împotriva lui Aleksandr Lukașenko. El este ostil liderului din Belarus și a ajutat la coordonarea protestelor.
Interceptarea și devierea avionului spre Minsk s-a făcut cu un avion MiG-29 sub pretextul existentei unei bombe la bord. Ulterior s-a demonstrat că totul a fost doar o acțiune foarte bine orchestrară de Aleksandr Lukașenko. Prin presa internațională mai circulă informații precum că la bordul avionului se aflau și 5 agenți KGB, serviciul de securitate din Belarus.
Deturnarea avionului Boeing 737-800 RYANAIR
Aeronava Boeing 737-800 (SP-RSM) RYANAIR a decolat din Minsk la 20:47, având la bord 117 pasageri, cu 6 mai puțin față de zborul inițial ce a decolat de la Atena. A aterizat la Vilnius, destinația finală, la 21:27.
Acțiunea întreprinsă de regimul Lukașenko din Belarus a atras critici puternice și reacții vehemente din partea liderilor europeni, conform BBC.
Președintele lituanian Gitanas Nauseda a acuzat Belarusul de o „acțiune urâtă”, în timp ce ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a declarat că acțiunea Belarusului este „contrară dreptului internațional”.
Grecia și Franța și-au exprimat furia. Primul ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat: „Deturnarea unui avion civil este un act de terorism de stat fără precedent care nu poate rămâne nepedepsit”.
Ministerul german de externe a declarat că Belarusul ar trebui să explice imediat atât deturnarea, cât și presupusa arestare a lui Pratasevici .
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că acesta este un „incident grav și periculos”.
Agenția ONU pentru aviație civilă, ICAO, s-a declarat îngrijorată de o „aterizare forțată aparentă” care ar putea „contraveni Convenției de la Chicago”, cea care stabilește regulile privind spațiul aerian și siguranța aeronavelor.
În Marea Britanie, Tom Tugendhat, președintele comisiei pentru afaceri externe a Camerei Comunelor, a spus că „forțarea aterizării unui avion pentru a reduce la tăcere vocile opoziției este un atac împotriva democrației”.
Comunicatul emis de RYANAIR
Compania aeriană irlandeză Ryanair a confirmat incidentul și a declarat că a fost alertată de o amenințare la adresa securității de către autoritățile din Belarus. Din fericire ”nu s-a găsit nimic”!
„Ryanair a notificat agențiile naționale și europene relevante de siguranță și securitate și ne cerem scuze sincer tuturor pasagerilor afectați de această regretabilă întârziere, care a fost în afara controlului Ryanair„, se arată într-un comunicat al companiei
Să sperăm că această situație nu rămâne doar la nivel de declarații. Există întrebări cu privire la libertatea aerului: cât de vulnerabile pot fi alte zboruri la acest tip de comportament? Unii îl numesc deja un act de agresiune sau terorism de stat, o formă de deturnare. Pasagerii au fost în pericol? Ce precedent poate fi stabilit? Ar trebui ca zborurile să fie îndepărtate de spațiul aerian din Belarus?
Rămâne de văzut ce se va întâmpla!
Văzând ce se întâmăplă în Belarus, poate apreciem mai mult faptul că în România încă avem libertatea de exprimare și nu vine un MiG să ne închidă gura. Totodată, poate apreciem mai mult prezența României în UE!