Europa redevine epicentrul COVID-19: mai multe restricții călătorilor nevaccinați!

0 664

Numărul cazurilor de coronavirus a crescut din nou în Uniunea Europeană și în țările din spațiul Schengen, în ciuda ratelor ridicate de vaccinare. Doar în ultimele 24 de ore, datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că Germania a înregistrat 23.607 cazuri noi, Ungaria 21.060, Franța 12.508, Țările de Jos 12.052 și Austria 11.227.

Europa redevine epicentrul COVID-19

Numărul deceselor a crescut și el, Ungaria înregistrând cel mai mare număr de decese în 24 de ore, un total de 304 de pacienți decedând din cauza complicațiilor cauzate de virus.

Mai multe restricții pe plan local

Pe fondul creșterii cazurilor, statele membre UE au început deja să impună restricții mai stricte cetățenilor lor, precum și călătoriilor din afara țării. Țările de Jos (Olanda), de exemplu, au extins obligația de a prezenta un pașaport COVID-19 pentru a accesa anumite locuri, plus obligația de a purta măști în locuri publice precum magazine și biblioteci.

În Germania, pe de altă parte, mai multe landuri au înăsprit restricțiile. Berlin a anunțat că doar cei care sunt complet vaccinați și cei care s-au recuperat recent de COVID-19 vor avea acces la restaurante, cinematografe, muzee și concerte.

Guvernul austriac a luat măsuri și mai dure, impunând un lockdown la nivel național pentru cele două milioane de cetățeni nevaccinați ai săi. „Nu luăm aceste măsuri cu ușurință, dar, din păcate, sunt necesar”, a spus cancelarul Alexander Schallenberg.

Mai multe restricții la granițe

De asemenea, unele state membre au înăsprit restricțiile la granițe. Săptămâna trecută, Franța a început să le solicite călătorilor nevaccinați din 16 țări UE să prezinte testele COVID-19 efectuate cu 24 de ore înainte de a ajunge în țară. Anterior, călătorii puteau prezenta testele efectuate în decurs de 72 de ore.

Aceste țări sunt Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Țările de Jos, România, Slovacia și Slovenia.

În mod similar, alte țări din UE și spațiul Schengen și-au extins listele cu țări nesigure. Călătorii din aceste state sunt supuși cerințelor suplimentare de intrare la sosire.

Germania a adăugat Austria, Cehia și Ungaria pe lista sa cu risc ridicat. Călătorii din aceste țări ar trebui să se înregistreze pe einreiseanmeldung.de, în timp ce cei care nu sunt vaccinați trebuie să facă teste pentru COVID-19 și să fie în carantină pentru o perioadă de zece zile.

Spania a adăugat, de asemenea, Franța și trei regiuni din Italia – Basilicata, Lombardia, Piemont – pe lista sa cu risc ridicat, care cuprinde în prezent aproape toate țările UE și spațiul Schengen. Norvegia, membră Schengen, non-UE, și-a restrâns lista de țări sigure , lăsând doar Spania pe ea.

În concluzie, călătorii care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să acorde o atenție deosebită regulilor în schimbare, deoarece uneori acestea ar putea fi actualizate în scurt timp. Ei trebuie să verifice întotdeauna regulile de testare, precum și perioada de timp pe care vor trebui să o petreacă în carantină.

Călătorii nevaccinați ar trebui să rețină, de asemenea, că în acest moment nu au acces la baruri, restaurante, cluburi de noapte și muzee.

Pe baza datelor publicate de ECDC, țările cu cea mai gravă situație sunt: Austria, Belgia, Cehia, Bulgaria, Croația, Estonia, Irlanda, Țările de Jos, Letonia, Lituania, România, Ungaria, Slovenia și Slovacia. Țările UE, totuși, au unele dintre cele mai mari rate de vaccinare. Potrivit ECDC, 64,9% din populația bătrânului continent a fost imunizată complet.

Portugalia este țara UE cu cea mai mare rată de vaccinare împotriva COVID-19, deoarece 81,3% din populația țării este complet vaccinată. Alte țări cu rate ridicate de vaccinare completă sunt și Irlanda (75,9%), Islanda (76,5%), Danemarca (75,7%). De remarcat, însă, faptul că rata de deces a scăzut foarte mult în cadrul țărilor unde rata de vaccinare a depășit 70%.

Leave A Reply

Your email address will not be published.