blank

Emailul de „amenințare cu bombă” a fost trimis după ce zborul Ryanair a fost deturnat de Belarus

0 716

Furnizorul de email Proton Technologies a declarat că mesajul de „amenințarea cu bomba”, folosit de Belarus pentru a justifica interceptarea și deturnarea unui zbor Ryanair, a fost trimis la câteva minute după deviere.

Departamentul de aviație al Ministerului Transporturilor și Comunicațiilor din Belarus a susținut că un email, semnat de „soldații Hamas”, a fost primit de Aeroportul Internațional Minsk (MSQ) pentru a avertiza cu privire la o bombă plantată în zbor. Emailul avertiza că atacul vizează participanții la Forumul Economic Delphi, care a avut loc la Atena în perioada 10-15 mai 2021. 

Președintele din Belarus, Alexander Lukashenko, a declarat că emailul a fost trimis din Elveția. Organizația palestiniană a negat orice implicare în incident.

Respectivul email a fost folosit ca justificare de către regimul bielorus pentru a intercepta cu un avion de vânătoare MiG-29 aeronava Boeing 737-800 Ryanair, înregistrată SP-RSM, de pe zborul FR4978 Atena (ATH) – Vilnius ( VNO).

După ce zborul a fost forțat să aterizeze în Minsk (MSQ), doi pasageri identificați ca jurnalist de opoziție Roman Protasevich și partenera acestuia Sofia Sapega au fost arestați de KGB, serviciile de securitate din Belarus.

Însă, pe 26 mai 2021, grupul de cercetare Dossier Center a arătat neconcordanțe în versiunea autorităților din Belarus. Într-adevăr, emailul trimis de către utilizatorul Ahmed Yurlanov către Aeroportul Național din Minsk a sosit la ora locală 12:57, la 27 de minute după ce zborul a intrat în spațiul aerian din Belarus și la 10 minute după ce avionul a aterizat la Minsk.

Proton Technologies, furnizorul de email criptat folosit pentru a trimite emailul, a confirmat că a fost trimis după ce avionul a fost deviat. „Nu am găsit dovezi credibile care să susțină afirmațiile din Belarus„, a scris compania elvețiană într-un comunicat. „Vom sprijini autoritățile europene în investigațiile lor după primirea unei cereri legale.

Leave A Reply

Your email address will not be published.