blank

Companiile aeriene solicită revizuirea drepturilor pasagerilor aerieni din UE cu privire la compensațiile pe zborurile anulate sau întârziate!

0 578

Pasagerii din țările Uniunii Europene sunt eligibili să solicite despăgubiri de la companiile aeriene pentru zborurile anulate sau întârziate din vina companiei aeriene și nu din factori de forță majoră.

În mor normal, dacă zborul are o întârziere mai mare de trei ore la destinație, pasagerii sunt eligibili să primească între 250 EURO și 600 de EURO, în funcție de distanța dintre aeroportul de plecare și aeroportul de sosire, în ciuda faptului că o astfel de sumă este considerată prea mare de companiile aeriene.

Potrivit unui raport anterior al Politico, Cehia care a preluat recent președinția Consiliului European a lăsat să se înțeleagă că o astfel de problemă se numără printre subiectele care vor fi discutate, potrivit Travel Tomorrow, citat de schengenvisainfo.com.

În plus, raportul spune că drepturile de despăgubire sunt în vigoare de mai bine de 20 de ani, iar companiile aeriene au argumentat împotriva lor tot de 20 de ani.

În acest sens, un raport publicat de Asociația Transporturilor Aeriene (IATA) a relevat că rambursările pentru biletele neutilizate pentru perioada martie 2020 – mai 2020 s-au ridicat la un total de 9,2 miliarde de euro în Uniunea Europeană, precum și în Regatul Unit.

Recent, un număr mare de companii aeriene au fost obligate să anuleze sau să întârzie zboruri, în principal din cauza deficitului semnificativ de forță de muncă, precum și a grevelor, iar pasagerii sunt eligibili să solicite compensațiile. Cu toate acestea, companiile aeriene susțin că acum, mai mult ca niciodată, regulile trebuie revizuite, adăugând totodată că una dintre principalele nemulțumiri este că compensațiile sunt prea mari.

 „…. dacă plătiți 50 de euro pentru bilet și zborul e anulat sau întârziat, atunci primiți de la 250 de euro înapoi. Acest lucru nu este corect. Nu are sens!”, a subliniat directorul general al Airlines for Europe (A4E), Thomas Reynaert. În plus, companiile aeriene spun că întârzierile nu au un impact atât de mare asupra călătorilor, sau cel puțin nu suficient pentru a justifica compensarea.

În același timp Steven Berger, consilierul juridic BEUC, a declarat: „Dacă pleci din Lituania în Portugalia pentru 30 de euro și ești blocat acolo două zile între zboruri, este corect să primești doar câțiva euro compensații? Trebuie să menținem nivelul de compensare și să consolidăm aplicarea”.

În acest sens, Competition and Markets Authority (CMA) și Civil Aviation Authority (CAA) au cerut companiilor aeriene să trateze mai bine călătorii pe fondul anulărilor de zboruri.

În același timp, organizațiile pentru drepturile pasagerilor au subliniat că numărul crescut de cazuri care ajung în instanță se datorează în principal refuzului companiilor aeriene de a plăti, adăugând totodată că regulile trebuie aplicate mai bine, nu reduse.

Voi ce credeți? Drepturile pasagerilor aerieni trebuie revizuite sau sunt ok așa cum sunt acum?

Leave A Reply

Your email address will not be published.