blank

Programul de Ziua Marinei, 15 august 2022!

0 629

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, cunoscută și ca Sfânta Maria / Sfânta Maria Mare, este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august. Totodată, pe 15 august sărbătorim Ziua Marinei Române / Forțele Navale Române, prilej cu care sunt organizate diferite evenimente și spectacole la malul mării, dar și în diferite porturi și orașe port din țară. Mai jos aveți programul de Ziua Marinei 2022.

Sărbătorită pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta”, Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare. De la un an la altul, sărbătoarea marinarilor s-a dezvoltat prin îmbinarea elementelor tradiționale marinărești cu aspectele diferitelor etape de dezvoltare ale Marinei Militare Române.

În 2022, Forțele Navale Române organizează numeroase evenimente la Constanța, punctul central al manifestărilor, precum și la Mangalia, Brăila, Tulcea, Galați, București și Bicaz.

La Constanța, programul activităților dedicate sărbătoririi Zilei Marinei Române va debuta cu o expoziție de fotografie semnată de Redacția Mass-Media a Forțelor Navale, care prezintă aspecte din timpul activităților de instrucție și misiunilor executate de marinarii militari. Aceasta va avea loc în hipermarket-urile Auchan, informează https://funkytravel.ro/.

Luni, 15 august, manifestările de la Constanța vor începe la ora 10:00, cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare și se vor desfășura în portul militar și în Portul Tomis. În portul militar, festivitatea va începe cu serviciul religios și va fi urmată de alocuțiunile persoanelor oficiale și de vizitarea navei-școală „Mircea”, recent întoarsă dintr-un marș internațional de instrucție.

Între orele 09:55-13:00, spectatorii se vor putea bucura de exerciţiul demonstrativ întrunit „Forţele Navale Române 17”, desfășurat pe mare, în faţa Comandamentului Flotei.

Formația de nave militare, ancorate în fața Comandamentului Flotei, va defila, în intervalul orar 11:00-12:00, până la Midia și retur, pentru a saluta turiștii aflați pe litoral. Defilarea va fi încheiată de parada ambarcațiunilor turistice, în jurul orei 12:45, după care Zeul Neptun se va retrage și va urma un spectacol de artificii, oferit de către Primăria Municipiului Constanța.

În prima parte a zilei de 15 august, după defilarea aviației, Zeul Neptun își va face apariția, în jurul orei 10:55, însoțit de alaiul său, și va da startul jocurilor și concursurilor marinărești, la care vizitatorii vor fi invitați să participe. Prezența Zeului Neptun și a alaiului său va fi asigurată de Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța. Între orele 13:00-15:00, se vor organiza, în Portul Tomis, jocuri şi concursuri marinăreşti.

În cea de-a doua parte a zilei de 15 august, marinarii militari vor fi prezenți, în Portul Tomis, în intervalul orar 17:00-20:00, după care publicul este invitat la un mini-concert susținut de formațiiile muzicale ale Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a SUA cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, care va avea loc pe faleza Cazinoului din Constanța, în zona grupului statuar „Pescarii”, în intervalul orar 20:00-20:30.

Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române se va încheia cu un concert extraordinar, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și cu retragerea cu torțe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii. Retragerea cu torțe va avea loc în intervalul orar 20:30-22:00 și se va desfășura pe itinerariul Cazino – Bulevardul Regina Elisabeta – Farul Genovez – Comandamentul Flotei – Piața „Ovidiu”.

Spectacolul de artificii va fi asigurat de către Primăria Municipiului Constanța și va încheia manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române.

Leave A Reply

Your email address will not be published.