blank

Companiile aeriene s-au unit în încercarea de a ajuta cât mai mulți refugiați afgani să fugă din Kabul

0 792

ONU a cerut vecinilor Afganistanului să păstreze granițele deschise, pe măsură ce crește numărul civililor care fug de atacurile talibanilor. Talibanii au cucerit Kandahar, una dintre cele mai recente capitale de provincie capturate. Este cea mai importantă înfrângere a guvernului afgan de la începutul ofensivei insurgenților, după retragerea trupelor internaționale.

Astfel, la Kabul, au sosit mii de oameni, dar cifrele cresc de la o oră la alta. Oamenii sunt disperați în încercarea lor de a părăsi țara înainte de a începe interdicția impusă de talibani, pe data de 31 august. Instituțiile oficiale și companiile aeriene din lume s-au unit pentru a încerca să ajute cât mai multe persoane să fugă din țara cucerită de insurgenți.

Autoritățile de la București depun eforturi mari pentru a reuși să repatrieze toți cetățenii români care sunt blocați la Kabul. O parte dintre aceștia s-au întors în România la bordul unei aeronave C130 Hercules aparținând Forțelor Armate Române. Alte zeci de persoane au fost evacuate de către statele partenere, iar aceste misiuni vor continua atât cât va fi posibil. În continuare, vor fi evacuați cetățenii afgani care au lucrat cu trupele române și studenții care au burse oferite de statul român, dar și categorii vulnerabile, cum sunt jurnaliștii afgani și fotografi.

Și compania aeriană românească Star East Airline a operat duminică un zbor de evacuare în capitala Afganistanului care este acum sub controlul talibanilor. Pe 22 august, Airbusul A320 deţinut de Star East Airline a aterizat la Kabul. După ce a petrecut aproape şase ore în capitala afgană, aeronava a decolat în direcția Bahrain.

SUA a activat Flota Aeriană a Rezervei Civile, pentru a treia oară în istoria sa.

La sosirea la Frankfurt, o echipă de asistență Lufthansa îi ajută pe noii sosiți cu alimente, băutură și îmbrăcăminte și oferă asistență medicală și psihologică inițială. Pentru copii care aterizează la Frankfurt, a fost amenajată un colț de joacă și pictură, jucăriile fiind donate de cătățeni. Lufthansa va continua să opereze zboruri suplimentare din Tașkent în următoarele zile, în coordonare cu Biroul German de Externe.

Southwest Airlines, American Airlines, Delta Air Lines, Atlas Air, Omni International și Hawaiian Airlines vor începe să opereze zboruri charter pentru a ajuta Departamentul Apărării să transporte refugiații afgani în SUA, potrivit unui comunicat obținut de Fox Business. Southwest va opera aproximativ patru zboruri pe zi pentru Departamentul Apărării. Compania aeriană a declarat că anticipează că va opera același număr de zboruri și în următoarele zile.

Pe măsură ce evacuarea SUA din Kabul continuă, Secretarul Apărării – Lloyd Austin – a activat Flota Aeriană a Rezervei Civile (pentru a treia oară în istoria sa), solicitând celor șase mari companii aeriene comerciale din SUA să se alăture efortului de transport al persoanelor evacuate. Flota civilă nu va zbura direct la aeroportul din Kabul, potrivit Pentagonului, ci va fi folosită pentru transportul evacuaților spre bazele temporare și intermediare, după ce au fost transportați cu avionul din Kabul.

Talibanii au pus mâna pe armamentul abandonat de trupele afgane.

În ultima săptămână, Lufthansa a organizat numaroase transporturi aeriene pentru a zbura refugiații din Afganistan în Germania. În fiecare caz compania aeriană a folosit un avion Airbus 340 utilizat – în mod normal – pentru zborurile pe distanțe lungi. Până în prezent, au fot aduși la Frankfurt peste 1.500 de persoane.

Guvernul francez a început evacuarea refugiaților și cetățenilor francezi blocați la Kabul cu ajutorul French Air Force. FAF a efectuat deja câteva zboruri de repatriere, utilizând aeronave Airbus A400M. În timp ce părăseau baza ​Al Dhafra cu un alt zbor de repatriere, piloții au lansat doua rachete – nu se știu exact cauzele pentru care piloții au luat această decizie, dar poate că aceștia s-au simțit amenințați. Trebuie menționat că talibanii au pus mâna pe armament de milioane de dolari care a fost abandonat de trupele militare afgane când aceștia au decis să fugă din calea insurgenților, armament lăsat lor de către trupele americane.

Și Guvernul belgian a încheiat un acord cu compania aeriană Air Belgium pentru a repatria evacuații din Kabul, via Pakistan. Peste „500 de cetățeni belgieni și activiști afgani pentru drepturile omului” urmează să fie repatriați de compania belgiană privată de pe aeroportul Islamabad din Pakistan. Operațiunea „Zmeul roșu” îi va recupera pe refugiații care au părăsit Kabul la bordul aeronavelor Hercules C130. Potrivit autorităților, 344 de belgieni și 222 de afgani sunt afectați de operațiunea de evacuare.

Zborurile vor fi efectuate cât timp talibanii vor permite.

Spania a devenit un punct de referință global pentru gestionarea crizei aflate în desfășurare în Afganistan, țară care a rămas în haos de la retragerea trupelor Statelor Unite, avansarea talibanilor și prăbușirea guvernului. Ca răspuns la această criză, autoritățile spaniole au înființat un centru european de primire a afganilor care fug din țară la baza aeriană Torrejón de Ardoz din Madrid.

Până în prezent, în Spania au ajuns 5 aeronave ale Air Europa (subsidiara Iberia) care au transportat peste 800 de refugiați afgani. În zilele următoare vor mai ajunge în Spania alte câteva aeronave cu refugiați. Zborurile vor fi efectuate cât timp talibanii vor permite.

De asemenea, Air India a operat zboruri de repatriere pentru cetățenii săi care se aflau în Afganistan, dar și pentru cei care au solicitat azil politic. Zborurile au avut loc duminica, de la Kabul la New Delhi. Zborurile au fost operate cu aeronave C-130 Hercules aparținând Indian Air Force (IAF).

UPDATE: Austria, Danemarca, Belgia, Olanda, Grecia și Germania au declarat – într-o scrisoare către Comisia Europeană – că se tem de o eventuală criză cauzată de primirea refugiaților afgani în Europa. Primirea acestora poate trimite un semnal greșit pentru ceilalți cetățeni afgani care pot decide să părăsească țara pentru a căuta o viață mai bună într-un stat occidental, fără a se afla într-un real pericol.

Leave A Reply

Your email address will not be published.