DOD a activat Civil Reserve Air Fleet (CRAF) pentru transportul aerian al refugiaților din Afganistan

0 108

Departamentul american de apărare (DOD) a activat duminică Civil Reserve Air Fleet (CRAF) pentru a ajuta la transportul aerian din Afganistan. Ordinul activează 18 avioane de la șase companii aeriene pentru a transporta cetățeni și personal din SUA, solicitanți de vize speciale pentru imigranți și alte persoane „expuse riscului” din țara controlată de talibani.

Planul solicită companiilor American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines și Omni Air să furnizeze câte trei aeronave, United Airlines să trimită patru și Hawaiian Airlines două. Avioanele nu vor zbura în Kabul, ci mai degrabă din bazele de staționare din țările terțe vecine, permițând avioanelor militare să se concentreze asupra operațiunilor în și din capitala afgană.

Sunt actovate 18 avioane civile de la șase companii aeriene

În cadrul CRAF, transportatorii comerciali își păstrează identitatea civilă în conformitate cu reglementările FAA. Ordinul marchează a treia activare a programului de la înființarea sa în temeiul unui acord între DOD și Departamentul Comerțului, în 1951.

Prima activare a avut loc pentru sprijinul operațiunii Desert Shield și Desert Storm în timpul primului război din Irak, din august 1990 până în mai 1991. A doua activare a fost în timpul operațiunii Iraqi Freedom din februarie 2002 până în iunie 2003.   

Anunțul DOD vine la trei zile după ce guvernul rus s-a oferit să trimită avioane civile direct în și din Kabul pentru a sprijini operațiunile de evacuare.

Talibanii au refuzat o serie de cereri de aterizare pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul către diferiți solicitanți, inclusiv Ucraina, care a trimis un avion militar Ilyushin Il-76MD pentru a evacua militarii și civilii ucraineni. 

Talibanii au poziționat o serie de tunuri antiaeriene cu foc rapid și rachete în jurul gardului aeroportului pentru a susține interdicția de zbor. Autoritățile talibane fac excepții de la caz la caz și au scutit forțele aeriene americane până la 30 august.

Companiile aeriene din alte țări au început deja să opereze servicii charter către și din locații din afara Afganistanului, inclusiv Lufthansa, care a transportat aproximativ 130 de persoane din capitala Uzbekistanului, Tașkent, pe 18 august.

Aliații SUA și NATO și-au păstrat efectiv controlul pe partea aeriană a aeroportului în timp ce se străduiesc să coordoneze eforturile de evacuare într-un ritm aparent neprevăzut de planificatorii retragerii forțelor militare conduse de SUA . 

Leave A Reply

Your email address will not be published.