„Certificatul digital COVID UE” va fi lansat în luna iunie, dacă infrastuctura va permite
După câteva zile de negocieri intense, țările membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns la un acord, iar Parlamentul European și Consiliul UE au aprobat propunerea Comisiei Europene de a elabora și implementa – dacă este posibil, chiar începând din luna iunie – certificatul verde digital. Mai multe state au fost reticente, dar li s-a permis să își mențină unele dintre restricții.
„Certificatul digital COVID UE” va avea o versiune fizică și una digitală, care va funcționa printr-un cod QR.
Pașaportul de sănătate, așa cum a fost denumit, va deține toate informațiile de sănătate ale pasagerilor aerieni, certificate de vaccin împotriva COVID-19, certificate care să ateste că posesorur a depășit boala, precum și rezultatele testelor PCR efectuate de către deținător. Comisarul pentru Justiție al CE, Didier Reynders, a raportat acest lucru prin contul său de Twitter.
Cetățenii UE vor putea obține permisul dacă dețin, cel puțin, una dintre cele trei dovezi. Chiar și cei cu o singură doză de vaccin vor putea solicita certificatul pentru a călători în UE, deși doar vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) vor fi acceptate. Până în prezent, EMA a dat undă verde vaccinurilor de la Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen (Johnson & Johnson).
Președintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez, va vizita standul Turespaña din Fitur pentru a prezenta certificatul digital, cu scopul de a reactiva turismul internațional, a cărui relansare va începe „în curând”. Acordul include un angajament provizoriu de alocare a unui buget de 100 milioane de euro în fonduri UE și a 100 de milioane de euro suplimentare, dacă sunt necesare mai multe resurse, pentru a face testarea mai accesibilă.
Cetățenii UE, dar care locuiesc în afara UE, vor putea obține certificatul dacă au primit oricare dintre aceste patru vaccinuri aprobate.
Proiectul de reglementări pentru acest certificat include și câteva reguli. Statele membre ar trebui să se angajeze să impună restricții de călătorie numai strict atunci când este necesar pentru a proteja sănătatea publică. În cazul în care un stat membru consideră că astfel de măsuri sunt necesare din cauza deteriorării situației sale epidemiologice în conformitate cu datele de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), guvernul național în cauză va avea 48 de ore pentru a comunica Comisiei Europene și celelalte state membre intenția sa de a impune restricții extraordinare.
Parlamentul este gata să aprobe acordul în cadrul următoarei sesiuni plenare, cu o dezbatere deja programată pentru 9 iunie. Textul va trebui, de asemenea, să treacă prin Consiliul UE, unde va fi necesară o majoritate calificată. Certificatul ar fi obligatori,u din punct de vedere juridic, pentru toate țările UE și ar putea fi lansat pe data de 1 iunie, cu condiția ca autoritățile naționale să introducă infrastructura necesară pentru a face totul să funcționeze.
„EU Digital Covid Certificate” nu va fi o condiție prealabilă pentru libera circulație sau un substitut pentru un pașaport real. Este un instrument de informare a sănătății care va fi disponibil timp de un an și care va facilita și accelera controalele epidemiologice la aeroporturi