BIAS 2016 – Bucureşti, 30 Iulie 2016

36 1.900

Update: 14.07.2016!

Cel mai mare show aerian din România – Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition are loc sâmbătă, 30 iulie 2016, pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa–Aurel Vlaicu şi este organizat de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Forțele Aeriene Române, Aeroclubul României, ROMAERO, Clubul Sportiv AIBO și ROMATSA.

Cea de-a opta ediţie a celui mai impresionat spectacol aviatic din România se desfăşoară sub înaltul patronaj al Ministerului Transporturilor, Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. BIAS 2016 reuneşte 100 de aeronave civile şi militare, în evoluţii aeriene şi expuse publicului, dar şi peste 250 de piloţi şi paraşutişti.

BIAS 2016 va fi un spectacol de forță aeriană și precizie matematică, în care așii aviației militare și civile din România, dar și din Spania, Ucraina, Cehia, SUA, Grecia, Bulgaria, Austria, Lituania vor încânta spectatorii cu acrobații aeriene uluitoare și demonstrații de elită, dar și cu aeronave expuse la sol.

Invitați speciali în acest an sunt:

Forțele Aeriene ale Spaniei – evoluează cu F-18 ”Hornet”, aeronave de luptă utilizate pentru întreg spectrul de operațiuni aeriene. Publicul va putea admira, de asemenea, o aeronavă F-18 și un avion de transport Construcciones Aeronauticas CN-235, expuse pe platforma Aeroportului Băneasa.

Forțele Aeriene ale Ucrainei – evoluează cu Suhoi Su-27 ”Flanker”, aeronavă de luptă de înaltă performanță, concepută pentru impunerea superiorității aeriene în zonele de conflict. Spectatorii vor putea vedea această aeronavă nu doar în evoluții aeriene, ci și expusă la sol, la BIAS 2016. Forțele aeriene ucrainene vor expune și un avion de transport Antonov An-26.

Forțele Aeriene ale Cehiei – evoluează cu Saab 39 Gripen, aeronave moderne de vânătoare multirol, utilizate pentru toate operațiunile aeriene militare: atac la sol, lupte aeriene, recunoaștere etc. Forțele Aeriene ale Cehiei evoluează și cu L-159 ALCA, aeronave de luptă multirol fabricate în Cehia.

Forțele Aeriene ale SUA – participă cu F-15 ”Eagle”, aeronave americane de luptă tactică, destinate penetrării spațiului aerian inamic, pentru obținerea superiorității aeriene. Avioanele F-15 vor fi expuse în display la sol. De asemenea, Forțele Aeriene ale State Unite ale Americii expun pe platforma Aeroportului Băneasa un Hercules C-130 Alabama National Guard.

Forțele Aeriene ale Greciei – participă cu Mirage 2000, avion de vânătoare francez, destinat misiunilor de luptă aeriană, atac la sol, recunoaștere etc. Aeronava Mirage 2000 va fi expusă la sol, sâmbătă, la BIAS 2016.

Forțele Aeriene ale Bulgariei – participă cu Suhoi Su-25, faimos avion cu reacție, proiectat să asigure suport aerian pentru forțele terestre. Aeronava va fi expusă la sol.

La BIAS 2016 evoluează și profesioniştii din elita Forţelor Aeriene Române, la manşa aeronavelor MIG 21 Lancer, IAR 99 Șoim, IAR 316 B, IAK 52, IAR 330 PUMA, C-130 Hercules și C-27 Spartan. Spectatorii vor putea urmări, de asemenea, şi exerciţiile de poliţie aeriană şi de sprijin pentru desant aerian, executate de Forţele Aeriene Române.

Spectacolul aerian este garantat de prezența așilor Aeroclubului României – Hawks of Romania, Vulturii Tricolori, The Pelicans, White Wings, alături de paraşutiştii formaţiei Blue Wings.

Artiştii zborului acrobatic, austriecii de la Flying Bulls, vor evolua cu două aeronave unice: F4U Corsair și B-25 Mitchell.

La BIAS 2016 participă pilotul lituanian Jurgis Kairys, multiplu campion mondial la acrobaţie aeriană.

Pe parcursul evenimentului evoluează celebrii Iacări Acrobați, unici pentru spectacolele lor aeriene care includ efecte pirotehnice, muzică și lumini.

De asemenea, la BIAS 2016, publicul va putea admira exercițiile executate cu măiestrie și siguranță de piloți ai companiei naționale de transport aerian, TAROM.

La spectacolul aviatic participă piloți și aeronave aparţinând structurilor de aviaţie ale Ministerului de Interne. Printre participanți se numără, de asemenea, nume consacrate din elita aviației românești, din cadrul Școlii Superioare de Aviație Civilă.

Începând de vineri dimineața, pe Aeroportul Băneasa se deschide pentru public cea de-a patra ediţie a expoziţie de aviaţie generală – General Aviation Exhibition, unde producători și proprietari de aeronave, precum și furnizori de servicii de aviație generală expun zeci de aeronave civile, de la avioane ultrauşoare, până la business jet-uri.

BIAS 2016 se încheie în cursul serii de sâmbătă, când, începând cu ora 22.00, Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici & Teo Boar, dar și Nicu Alifantis, vor susţine două super-concerte pe Aeroportul Băneasa.

Intrarea publicului la BIAS este liberă. Accesul publicului se face prin ROMAERO. Nu se asigură parcare! Recomandăm să utilizaţi mijloacele de transport în comun (liniile RATB 112, 131, 148, 149, 205, 261, 301, 304, 335, 605, precum şi liniile RATB expres 780, 783).

Update 11.07.2016: Orarul BIAS 2016!

program-bias-2016-30-iulie

Invitați speciali la BIAS 2016:

Forțele Aeriene ale Spaniei: F-18 ”Hornet”;
Forțele Aeriene ale Ucrainei: Suhoi Su-27 ”Flanker”;
Forțele Aeriene ale Cehiei: SAAB 39 Gripen, L-159 ALCA, aeronave de luptă multirol fabricate în Cehia;
Forțele Aeriene ale SUA: F-15 ”Eagle”, doar expuse la sol.
Forțele Aeriene ale Greciei: Mirage 2000, doar expusa la sol.
Forțele Aeriene ale Bulgariei: Suhoi Su-25, doar expusa la sol.

———————————————————————————-

Cel mai aşteptat show aviatic al anului, Bucharest International Air Show (BIAS 2016), va avea loc pe 30 iulie 2016. Conform tradiţiei, BIAS 2016 se va ţine la Aeroportul International “Aurel Vlaicu” Băneasa, Bucureşti.

BIAS 2015: Turkish Stars
BIAS 2015: Turkish Stars

Aşa cum am fost obişnuiţi în ultimii ani, de la BIAS 2016 nu vor lipsi Aeroclubul României şi Hawks of Romania, Jurgis Kairys şi Iacării Acrobaţi. Însă nu au fost încă anunţaţi “actorii” principali ai acestui spectacol. Sperăm să-i aducem în atenţia voastră în scurt timp.

BIAS 2015: Vlaicu 1
BIAS 2015: Vlaicu 1

BIAS s-a mai ţinut în această perioadă a anului, 21-22 iulie 2012 şi 27 iulie 2013. Va fi foarte cald, dar cel puţin sperăm la o vreme însorită şi cu un amurg de poveste.

BIAS 2015: YR-EXB-Extra330
BIAS 2015: YR-EXB-Extra330

Citiţi: #BIAS2015 – Dan Huber, pilot de A-10 Thunderbolt
Citiţi: #BIAS2015 – Despre prima femeie pilot din Turkish Stars
Citiţi: #BIAS2015 – Despre Eurofighter Typhoon cu Wing Commander James Heald
Citiţi: #BIAS2015 – Ilyushin Il-78 Pakistan Air Force la Aeroportul Baneasa – Aurel Vlaicu / BBU

bias-2016

Ştire în curs de actualizare!

36 Comentarii
 1. Lucian Stoicescu says

  multumim foarte mult dezoganizatorilor evenimentului pentru schimbarea datei ,ceva specific Romaniei,nu ne dezmintem.

 2. BogdanME says

  Ucraina? ce naiba cauta aia la noi?

  1. Sergiu says

   Iti aduc un Suhoi 27 Flanker, probabil cel mai frumos avion de vanatoare din lume, si inca foarte performant.Doar pentru ala, si merita sa mergi sa vezi show-ul !

   1. Sorin Rusi says

    Este superb! In scurt timp vom publica o serie de fotografii de la sosirea invitatilor BIAS 2016!

 3. Florian Man says

  Singurul lucru bun e ca in sfarsit vad un avion cu adevarat in Romania, adica un Suhoi, dar asa cum suntem invatati de “cei buni” “cei rai” nu au ce cauta in Romania cu avioanele lor.
  Pacat de spectacolul facut de Su-35 Mig-29 OVT, clar fata occidentalilor ar fi in dauna, chiar daca au F-22.

 4. Cristina says

  Terminați cu show-ul vostru aviatic in fiecare an pe Aeroportul de la Baneasa. Nu mai putem suporta zgomotul infernal făcut de avioane. Locuim in cartierul Baneasa si in fiecare an avem parte de un adevărat calvar din cauza zgomotului.Poate la anul o sa-l organizați in afara Bucureștiului dar in niciun caz la Baneasa. “Mulțumesc” pentru disconfortul pe care il cauzați copilului meu de doar câteva luni.

  1. Sorin Rusi says

   Cand ati luat casa, nu stiati ca acolo este aeroport? Oare ce faceati daca se zbura ca pana in 2012 si chiar mai mult?

   1. Cristina says

    Este foarte simplu ce as fi făcut: nu îmi luam casa in aceasta zona,asta ca sa va răspund la întrebare, dar după cum sunt sigura ca știți si dvs. acest aeroport deservește curselor bussines si VIP. O seara buna !

    1. Sorin Rusi says

     Cristina, este aeroport strategic pentru Romania! Poate fi folosit si pentru activitati aeronautice. Inclusiv exercitii militare. Si mai circula un zvon cum ca vor sa amplifice activitatea pe aeroport.

  2. arama says

   Cum de v-ati gasit numai carcotasi?

  3. Adi says

   Draga Cristina miscati posterorul din zona. Vati construit case langa pista si vreti liniste.
   Eu propun sa se efectueze zboruri zilnice pe acest aeroport inspecil noaptea. Nu va convine mutativa si demolativa colibele.
   Aeroportul a fost primul si apoi vati facut voi casele acolo. Marea majoritate fara acte la momentul ridicari lor si dabia cand au fost gata ati luat autorizatie.

  4. Costin says

   Asta e chiar culmea! N-ati vrea voi mai bine sa va mutati in afara Bucurestiului? Cu tot cu vilele care n-au ce cauta in zona de protectie a unui aeroport?! Cartierul se numeste Äviatiei” tocmai pentru ca acolo a fost gandit sa locuiasca aviatori, lucratori la Romaero, si alti iubitori de avioane. Dracu se gandea ca intre timp industria aviatica, aeroportul si cartierul vor fi furate de oameni care nu cauta decat fite de Baneasa? Cred ca e foarte simplu ca in aceasta perioada sa plecati putin din Bucuresti la mare, la munte… decat sa se mute un festival international, asteptat cu sufletul la gura de miiiiiiiiii de oameni? Oricum in restul anului e doar liniste…

  5. Dingus Mcdingus says

   :)))) asta este cea mai tare faza, iti cumperi casa langa aeroport si dupa faci urat ca se aud avioane! Brilliant

  6. Rivelino says

   Imi pare rau pentru cel mic. Nu are nici o vina. Parintii sunt de vina. Stiti voi de ce.

  7. Tomcat says

   Reactie necontrolata de baba crizata… Pacat de copilasul ala ca va trebui sa te suporte toata copilaria lui! Multumeste-i lui Dumnezeu ca s-a mutat tot traficul pe Otopeni si ca trebuie sa suporti frumosul sunet al reactoarelor doar 2-3 zile pe an cotoroanto! In locul tau eu as sta pe acoperis cu binoclul in mina! 🙂 Dar tu ai putea scoate in ziua mitingului copilul la o plimbare la munte ca sa scapi de chin…
   Imi pare rau, dar la asemenea rautate si impertinenta de tzatza sclerozata, nu m-am putut abtine!

 5. Alex says

  Un spectacol incredibil, si foarte frumos.
  Dezamagitor e faptul ca nu mai participa si echipa Turkish Stars , care din partea mea , ar fi facut tot spectacolul. Particip in fiecare an si este un spectacol incredibil. Felicitari organizatorilor, si felicitari pilotilor .

 6. Gigi says

  Nu-i mai suport pe astia cu casele lor. Cine i-a pus frate sa isi cumpere langa aeroport? Dupa ce ca ei vin langa aeroport, nu invers, tot ei acum cu gura mare… Mucles!

 7. Maria says

  De la ce ora începe?

  1. Sorin Rusi says

   De la ora 8-9 puteti sa veniti. La 10 incep evolutiile!

 8. Ruxy says

  Buna ziua,
  Am aruncat o privire pe programul evolutiilor de maine si am observat ca unele aparte nu vor zbura de cat o singura data!
  Sa inteleg ca anul acesta daca nu venim la prima ora, o sa ratam cateva evolutii?

  1. Sorin Rusi says

   Da…Va fi o zi plina, fara pauze si unele evolutii vor fi singulare.

 9. mirai says

  Cu tot respectul si admiratia, numai zburati prin bucuresti la joasa altitudine dimineata, am nevoie de somn, multumesc anticipat.

  1. Sorin Rusi says

   Am inteles! Sa traiti! Putem sa zburam păş-păş?

   1. mirai says

    Daca nu ne putem respecta, nu putem convietui civilizat.

    1. Sorin Rusi says

     Nu mi-as fi cumparat casa atat de aproape de un aeroport :D. Gata, s-a terminat show-ul. Sa ne intoarcem la viata linistita si boema

     1. mirai says

      4.36Km intre casa mea si cel mai apropiat punct al aeroportului, in fine, numai conteaza, toleranta e o virtute.

      Mi-am exprimat neplacerea din principiu , sunt de parere ca trebuie sa ne respectam unii pe altii, iar atunci cand ceva ne deranjeaza, pe noi personal sau pe altii, sa nu tacem si sa rabdam, ci sa actionam intr-un mod potrivit, cu ratiune, toleranta, intelepciune, indiferent de circumstante.

      Una dintre problemele in romania este lipsa de initiativa si educatie. Tacutul si intorsul capului e tipic romanesc.

      Am asistat la o scena teribila acum aprox. 2 ani unde un grup de aprox. 20 de persoane care asteptau intr-o statie RATB nu au intervenit nici verbal nici fizic in cazul unei agresiuni intre un individ de aprox. 25 de ani si victima, o tanara de ~15 ani, eu si o alta persoana mai in varsta (60-70 de ani) am fost singurii care au intervenit, mai exact, am fost singurul care a intervenit in mod fizic si am reusit sa o salvez. Restul se uitau si nu ziceau nimic, dupa ce s-a terminat totul am ajuns intr-un alt loc fiindca am incercat sa il si prind, dar daca mai erau acei oameni in jur, as fi vrut sa le spun sa le fie rusine, traiesc degeaba.
      Deci sper sa intelegeti de ce nu pot sa tac din gura cand ma deranjeaza ceva, e o chestie de principiu.
      Toate cele bune.

  2. Rivelino says

   Tocmai au trecut intr-o liniste absurda 2 Hercules fara motor. Special pentru tine. Mai sunt si altii ?
   Adineauri a trecut si untractor pe strada ta. L-ai auzit ?

   1. mirai says

    Sarcasmul e nepotrivit si e o lipsa de respect. Nu trec tractoare in bucuresti, cel putin eu nu am vazut. In orice caz nu ma deranjeaza nimic (fonic) decat avioanele care au zburat aproape de casa mea la ore nepotrivite. Avem nevoie de raspect reciproc daca vrem sa traim intr-un mod civilizat.

 10. Lia says

  Felicitari, este minunat! Iubesc avioanele oricare ar fi ele. Ani de zile cursele spre Baneasa treaceau pe deasupra casei. Am vut casa sub culoarul aviatic , hai noroc, am invatat si programul curselor. Cui nu ii convine sa nu-si ia casa in zona, nu sa mutam aeroportul, pentru fitosi. Nebunie, made in Ro. Felicitari, Sorin. Stiu cat muncesti si cat iubesti ceea ce faci.

 11. Mihai says

  fitosi….cuvant care nu ii face decat sa se simta importanti, neveste experte in orice ale unor oligofreni care au inchis un aeroport perfect operational…astept o reabilitare la aihcb sa va puna tot traficul in cap :p va urez numai bumuri sonice deasupra caselor :p

 12. Omurosu says

  Sa va mutați dracului cu toți de hoți nenorociți de acolo Aeroportul este al Țări nu al vostru clar jegurilor

Leave A Reply

Your email address will not be published.