Airbus A350-1000ULR, noul avion dedicat proiectului Qantas Sunrise?

0 1.899

Conform unor informații apărute în presa internațională, Airbus pregătește o versiune ultra-long range a modelului A350-1000. Se vrea ca acesta să fie avionul dedicat proiectului Qantas Sunrise.

În urmă cu ceva timp, Alan Joyce, CEO-ul Qantas, a lansat o provocare pentru Airbus și Boeing. Marii producători de avioane trebuie să construiască un avion sigur și fiabil cu performanțe demne de cartea recordurilor. Avionul trebuie să zboare, fără escală, pe orice rută cu plecare din Australia.

Conform proiectului Qantas Sunrise, Qantas dorește să zboare direct din Australia spre Londra, New York, Paris, Capetown și Rio de Janeiro. Dar probabil și spre multe alte destinații.

Airbus A350-1000ULR

Inițial, Airbus a anunțat avionul Airbus A350-900ULR. Un model folosit în prezent de Singapore Airlines pe ruta Singapore – New York. Și dacă s-a putut realiza o versiune ULR derivată din A350-900, nu se poate face o versiunea ULR derivată din A350-1000? Ba da! Se poate.

Conform informațiilor existente, A350-1000 va primi un rezervor suplimentar, amplasat central, pentru a putea transporta mai mult carburant. Și tinând cont că este vorba de un avion dedicat zborurilor foarte lungi, probabil că vor exista ceva modificări la interior. Provocarea nu este de a transporta mai mult, ci de a zbura mai mult.

Vă reamintim că Airbus A350-900ULR are limită cu privire la numărul de pasageri transportați, tocmai pentru a nu depăși greutatea maximă admisă. Totodată, modelele ULR trebuie să fie cât mai confortabile pentru pasageri.

Din cele lecturate, se pare că Airbus dorește să dezvolte și o serie de facilități pentru pasageri. Nu ar fi exclus să vedem săli pentru lectură, zone relaxare prevăzute cu paturi confortabile, zone pentru exerciții și multe altele. Vorbim de zboruri ce ar putea dura peste 20 de ore.

Dar vom vedea ce se va mai întâmpla. Momentan, Boeing testează 777X, un rival pentru A350, la sol.

Leave A Reply

Your email address will not be published.