blank

Singapore – New York cu Airbus A350ULR Singapore Airlines și avantajul curenților puternici de înaltă altitudine

Pe 11 octombrie 2018, Singapore Airlines a reluat zborurile directe pe ruta Singapore - New York. Acestea sunt operate cu aeronave de tipul Airbus A350ULR. Timpul estimativ de zbor a fost stabilit între 18:25 ore și 18:45 ore în funcție de sensul de zbor, fiind astfel cel mai lung zbor din lume. Însă oare chiar așa este?

0 1.478

Pe 11 octombrie, Singapore Airlines a reluat zborurile directe pe ruta Singapore – New York. Acest lucru a fost posibil datorită noilor aeronave de tipul Airbus A350ULR (A350-900ULR), care vin configurate premium cu 161 de locuri. Vă reamintim că transportatorul singaporez a renunțat în 2013 la ruta directă Singapore – New York după ce a retras ultimele aeronave de tipul Airbus A340-500 (configurate all-business).

Timpul estimativ de zbor a fost stabilit între 18:25 ore și 18:45 ore în funcție de sensul de zbor, fiind astfel cel mai lung zbor operat fără escală și totodată cea mai lungă rută.

Singapore – New York cu Airbus A350ULR Singapore Airlines

Însă primele zboruri s-au bucurat de un timp de zbor scurtat cu peste o oră și asta datorită curenților puternici de înaltă altitudine.

În urma unei analize făcută de flightradar24, reiese că Singapore Airlines a opera primele zboruri Singapore – New York și retur pe mai multe traiectorii, profitând astfel de avantajul curenților puternici din emisfera nordică. Astfel, timpii de zbor au fost reduși la puțin peste 17:30 ore în medie.

A350-XWB-UltraLongRange-infographic

Dar hai să vedem despre ce este vorba. Zborurile SQ22, direcția Singapore – New York, sunt operate pe ruta NOPAC (Pacificul de Nord). În acest moment al anului, traseul NOPAC îi permite zborului SQ22 să profite de vânturile puternice din largul Coastei Japoniei, dar și de curenții puternici din Alaska și Canada.

În mod oficial zborul SQ22 este programat la 18:25 ore, dar datorită curenților puternici timpul de zbor a fost redus până la 16:54 ore (18 octombrie 2019).

Avantajul curenților puternici de la mare altitudine

Legat de zborurile New York – Singapore (SQ21), acestea au avut două traiectorii până în prezent. Primul zbor de retur a fost operat peste Polul Nord, iar durata acestuia a fost de doar 17 ore și 34 de minute, cu 1:15 ore mai rapid față de timpul estimat.

Al doilea zbor SQ21 a fost operat peste Oceanul Atlantic, profitând astfel de jet stream. Însă timpul nu a fost redus semnificativ, dar dar cu siguranță a fost mai lung cu 945 de kilometri. Însă astfel Singapore Airlines a reușit să facă ocolul Pământului din doar 2 zboruri :).

Și în prezent, dacă ne uităm în arhiva flightradar24, vom observa că zborul SQ21 este operat peste Oceanul Atlantic, Europa și Asia, iar timpul mediu de zbor este de aproximativ 17 ore și 30 de minute.

Am scris despre durata zborurilor. Dar hai să vedem pe scurt și distanța acestor zboruri. Evident că cea mai scurtă traiectorie între Singapore și New York este peste Polul Nord, cu doar 15345 de kilometri, dar nu mereu este și cea mai rapidă cale.

SQ22-SQ21-First-4-Flights

Pe ruta NOPAC, zborul SQ22 străbate în medie 16590 kilometri. Iar distanța peste Oceanul Atlantic este de aproximativ 16320 de kilometri. Evident, fiecare zbor e unic și influențat de mulți factori externi.

Iată dovada că distanța cea mai scurtă dintre 2 puncte de pe Pământ nu vine la pachet și cu timpul cel mai mic. Încă o demonstrație a faptului că avioanele nu zboară mereu în linie dreaptă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.