Airbus a început să livreze avioane A350 XWB cu ecrane tactile în cockpit

0 943

Pe 18 decembrie 2019, Airbus a livrat primul A350 XWB cu ecrane tactile în cockpit. Este vorba de un A350 vopsit în livery China Eastern Airlines. A implementat un nou sistem de afișare, care include și ecrane cu funcție tactilă. Noul sistem a fost omologat de autoritățile din industrie, inclusiv EASA.

Dintre cele șase ecrane mari din cabina de pilotaj, trei pot fi convertite în ecrane tactile. Este vorba de cele două afișaje exterioare plus ecranul din partea inferioară a panoului central. Noile ecrane vin să completeze tastatura fizică existentă integrată în măsuța retractabilă din fața fiecărui pilot, precum și “keyboard-cursor control unit” (KCCU) situată pe consola centrală.

A350 XWB cu ecrane tactile în cockpit

A350-cockpit-touchscreens

Scenariile pot fi multiple pentru situațiile când piloții vor putea folosi rapid ecranele tactile. Înainte de decolare, se poate verifica performanța aeronavei prin introducerea datelor în flight management system “FMS”. În timpul zborului, piloții pot accesa printr-o simplă atingere a ecranului graficele de navigație și multe altele.

Airbus A350 XWB este unul dintre cele mai eficiente și moderne aeronave de tip wide-body. Vine cu cel mai eficient design aerodinamic, cu fuselaj și aripi din fibră de carbon și cu modernele motoare Rolls-Royce. Toate aceste caracteristici duc la niveluri inegalabile ale eficienței operaționale. Până la sfârșitul lunii noiembrie, familia de avioane A350 XWB avea comenzi ferme pentru 959 de unități de la 51 de clienți.

În 2015, am fost la baza Airbus din Toulouse și am văzut un A350 XWB de aproape. Iar la invitația Lufthansa, am zburat la bordul unui A350 XWB pe ruta Munchen – Budapesta. Pot spune că A350 XWB este unul dintre cele mai elegante și fiabile avioane existente în serviciul operațional.

Leave A Reply

Your email address will not be published.