În vizită la baza Airbus din Toulouse / Airbus A350 XWB

1 1.751

A trecut un an şi o lună de la cea mai frumoasă experienţă trăită în lumea aviaţiei. În perioada 20-21 mai 2015, publicaţia online AirlinesTravel.ro a fost invitată la Toulouse, la baza Airbus. Am participat la una dintre cele mai interesante conferinţe despre mediu şi aviaţie. Cu ocazia aceasta, am fost şi la linia de asamblare finală a aeronavelor Airbus A350 XWB.A fost o conferinţă despre strategiile de eco-eficienţă la Airbus. Deşi statisticile arată că industria aviatică s-a dezvoltat într-un mod responsabil față de mediul înconjurător, apreciem efortul Airbus de a continua acest trend. Împreuna cu alte entități din industria aerospațială, Airbus reuşeşte să pună în practică acţiunile sale. Acest lucru este vital mai ales în contextul actual al dezvoltării foarte rapide a industriei aeronautice.

Întâlnirea cu Airbus A350 XWB

După prima parte a zilei, timp în care s-a vorbit despre impactul aviaţiei asupra mediului şi noile strategii eco, am fost transferaţi în zona M81. Aici am fost întâmpinaţi de Malcolm Ridley, Experimental Test Pilot, şi Medhi Zeddoun, Flight Test Engineer. Ne-au ghidat prin substraturile unui Airbus A350 XWB (MSN5).

Cel mai nou avion din portofoliul Airbus joacă un rol important în dezvoltarea strategiilor de eco-eficienţă. Peste 70% din eficiența greutății structurii aeronavei A350 XWB este realizată prin folosirea materialelor avansate, combinând 53% structuri compozite cu titan și aliaje avansate de aluminiu.

Airbus-A350-XWB

Comparativ cu reglementările de mediu curente, marjele de conformitate ale A350 XWB sunt impresionante: 99% sub limita de emisii de hidrocarburi, 86% sub limita de emisii de monoxid de carbon, 60% sub limita de emisii de fum și 35% sub limita de emisii de oxizi de azot (NOx). A350 XWB este, de asemenea, un “vecin silentios”. Zgomotul emis de această aeronavă este cu până la 21dB sub limita ICAO (Organizația Aviației Civile Internaționale).

Trecând peste aceste informaţii tehnice, pot să vă spun că Airbus A350 XWB este un avion confortabil, silenţios şi transmite acel sentiment de siguranţă şi chiar mai mult.

Airbus-A350-XWB-cabina

Airbus-A350-XWB-cabina-1

Airbus-A350-XWB-cabina

Airbus-A350-XWB-cabina-1

Airbus-A350-XWB-cabina-2

Avionul este cel mai sigur mijloc de transport, lucru spus de specialişti şi confirmat de statistici. Cu siguranţă, toate avioanele sunt apte de zbor şi sigure, dar A350 este altceva. Vine echipat cu tehnologii next generation şi sisteme redundante, uşurând munca piloţilor în zbor.

Airbus-A350-cockpit

Airbus-A350-cockpit-1

Airbus-A350-cockpit-2

Am trăit un sentiment unic când am avut o „confruntare” face-to-face cu cea mai nouă generaţie de aeronave. Am putut să ne apropiem foarte mult de motoare, tren de aterizare, să-l analizăm din toate unghiurile. Nu am zburat cu el, dar ce mai contează? Experienţa trăită în jurul unui A350 XWB la sol este cu mult peste ceea ce poţi trăi în timpul unui zbor. Pentru pasageri contează zborul, însă pentru pasionaţii de avioane contază să poţi atinge un avion.

Airbus-A350-XWB-face-to-face

Vizita la linia de asamblare finală – A350 XWB

După ce am făcut cunoştinţă cu Airbus A350 XWB (MSN5), timp în care am putut admira strategiile de eco-eficienţă Airbus puse în practică, am fost la linia de asamblare finală a aeronavelor A350 XWB. A fost o experienţă interesantă să văd cum primesc viaţă avioanele. Practic, într-o astfel de linie toate componentele sunt asamblate ca un puzzle, iar avionul este pregătit de zbor.

Vă imaginaţi multe hale, gălăgie şi ulei peste tot? Atunci nu e bine. Realitatea e cu totul alta! Am ajuns într-o hală imensă, echivalentul a 2-3 stadioane, unde erau la asamblare 5 aeronave. Am rămas surprins de curăţenia întâlnită, de liniştea din hală şi de precizia cu care se lucra. Nu cred că există un spital în România, care să fie la fel de curat cum am văzut într-o hală de asamblat avioane.

Timpul a fost scurt, dar experienţa trăită la baza Airbus de la Toulouse a fost uriaşă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.