blankblank

Air France la 80 de ani! La mulţi ani de zboruri line şi fără incidente! (video)

2 944

Air France aniversează astăzi 80 de ani de existenţă. Transportatorul aerian francez a luat naştere oficial pe 7 Octombrie 1933, fiind, alături de KLM, una dintre puţinele companii aeriene care au fost fondate înaintea celui de-al doilea Război Mondial şi care şi-au păstrat numele până în prezent. La baza Air France stau 5 companii franceze: Air Union, Air Orient, Société Générale de Transport Aérien (SGTA), CIDNA şi Aéropostale.

Cei 80 de ani de existenţă au purtat Air France prin toate epocile aeronauticii comerciale, de la perioada în care călătoria cu avionul era considerată un lux, la extinderea şi diversificarea rutelor din prezent.

În 1938, la doar 5 ani de la fondare, Air France avea a treia cea mai mare reţea la nivel global şi transporta mai mult de 100.000 de pasageri anual. Pe 26 iunie 1945, compania a fost naţionalizată şi a trecut prin schimbări majore, iar din 29 decembrie 1945 a început gestionarea întregii reţele de transport aerian francez. La 1 iulie 1946, Air France a operat primul zbor între Paris şi New York, cu escală la Shannon (Irlanda) şi Gander (Canada) pentru realimentare. Aeronava Douglas DC-4 onora această rută în aproximativ 20 de ore. Prin 1948, Air France opera 130 de avioane, una dintre cele mai mari flote la vremea respectivă.

Citiţi: Colecţia de uniforme vintage a companiei Air France prezentată la Bucureşti

În 1949, aproape 14.000 de oameni au fost angajaţi în companie, printre ei numărându-se şi prima femeie-însoțitor de zbor. În 1956, Air France ocupa locul 6 la nivel global la transportul de pasageri, după marile companii americane. Air France a fost printre primele companii care a comandat aeronavele tip Boeing 707 şi Caravelle.

Air_France_Caravelle_Gilliand

Industria aviaţiei civile a evoluat, iar zborul nu mai era apanajul celor bogați. În 1961, o cursă de la Paris la New York costa de 3 ori mai puţin decât în 1956. Imaginea de rafinament a fost menţinută constant (însoţitorii de zbor purtau uniforme create de Dior), în timp ce Air France “democratizează” călătoria cu avionul. Preţurile au scăzut, au apărut noi metode de entertainment (în 1966, au apărut cinematografele la bordul avioanelor). În 1969, mai mult de 5 milioane şi jumatate de pasageri călătoreau cu Air France.

Cinematograf la bordul avioanelor Air France!

La 21 ianuarie 1976, Air France a operat zborul inaugural cu aeronava Concorde (F-BVFA), pe ruta Paris – Rio de Janeiro via Dakar. “Frumoasa pasăre albă” a zburat între Paris și Dakar, Rio de Janeiro, Caracas, Washington (din 24 mai 1976), Dallas, New York (din 22 noiembrie 1977).

Citiţi: Concorde – povestea unui avion lansat înainte de vreme

Un zbor Paris – New York dura 3 ore şi 20 de minute la viteza Mach 2. Viteza avionului Concorde o depășea pe cea a crepusculului, putând să egaleze sau să depășească viteza de rotație a pământului. La zborurile spre vest, era posibilă sosirea la o ora locală mai devreme decât ora de plecare. Avioanele Concorde au zburat până în 2003.

Air_France_Concorde_Jonsson

La sfârșitul anilor `80, Air France ocupa locul 3 în clasamentul transportului de pasageri. În 1993, a apărut Grupul Air France, după ce Air France a cumpărat UTA, principalul acţionar al Air Inter.

În anul 2000, Air France a intrat în alianța SkyTeam, care are în prezent 19 linii aeriene. La 5 mai 2004, Air France şi KLM şi-au unit destinele şi astfel a apărut grupul Air France-KLM. Cele două companii se completează perfect prin hub-urile Paris Charles de Gaulle şi Amsterdam Schiphol.

Pe 23 Noiembrie 2009, flota a fost reînnoită și a fost achiziționat primul Airbus 380, cea mai mare aeronavă de pasageri din lume.

Citiţi: Air France a primit al 9-lea Airbus A380

În prezent, compania are o flotă formată din 246 aeronave, care este reînnoită constant, vârsta medie de operare a aeronavelor sale fiind de 10 ani. Air France, împreună cu filiala sa regională HOP!, operează 1.500 de zboruri zilnice atât în Franţa, cât şi în restul Europei şi în întreaga lume, iar aeronavele Air France ajung în 243 de desținaţii din 103 ţări.

Air_France_A380_F-HPJA

După 80 de ani de la înfiinţare, Air France rămâne un lider al transportului aerian. În 2013, Air France a transportat 77,4 milioane de pasageri.

Air France operează 3 zboruri zilnice între Paris şi Bucureşti, mai puţin în ziua de sâmbătă când are 2 zboruri. Gradul de încărcare este unul foarte bun, cu mult peste media europeană, ajungând chiar la 90%.

80 de ani de Air France, 80 de ani de pasiune!

Leave A Reply

Your email address will not be published.