blank

Airbus estimează o piaţă de 29 000 de avioane noi în următorii 20 de ani

5 627

Transportul cu avionul devine tot mai accesibil, în toate regiunile lumii, iar traficul aerian creşte anual cu aproximativ 5%. Acestă creştere se traduce prin mai mulţi pasageri, mai multe avioane comerciale necesare pentru transport, mai multe aeroporturi şi aeroporturi mai mari etc.

Conform unui studiu făcut de Airbus – Global Market Forecast (GMF), în următorii 20 de ani (2013-2032) vor fi necesare 29220 de avioane noi de pasageri şi de marfă, toate evaluate la 4.4 trilioane de dolari. Din cele 29220, aproximativ 28350 ar fi necesarul avioanelor de pasageri, o piaţă evaluată la 4.1 trilioane de dolari. Dintre acestea, 10400 de aeronave vor înlocui o mare parte din flotele actuale. Studiul arată că flota aeriană la nivel global se va dubla în următorii 20 de ani. În prezent, flota aeriană globală numără aproximativ 17700 de avioane, urmând ca în 2032 să ajungă la aproximativ 36500 de unităţi.

Airbus_GMF-2013_press_conf

Creşterea economică în anumite regiuni, uşurinţa de a călători, urbanizarea, turismul, accesibilitatea, aceştia sunt o parte din factorii care vor duce la creşterea traficului aerian. Ba mai mult, se estimează că în 2032 vor exista 89 de mega oraşe, faţă de 42 câte sunt în prezent, iar majoritatea traficului lung-curier se va desfăşura între acestea. Noile estimări arată că în 2032 vor zbura cu avionul aproximativ 6.7 miliarde de pasageri, mai mult decât dublu faţă de 2.9 miliarde în prezent.

Airbus estimează că tot mai multe companii aeriene mari caută să cumpere avioane widebody pentru a transporta mai mulţi pasageri şi să opereze zboruri mai puţine. Astfel pot utiliza mult mai eficient sloturile alocate pe aeroporturile foarte aglomerate. Un alt accent se va pune pe consumul mai mic de carburant, iar aici vor intra în joc avioanele viitorului apropiat.

Piaţa avioanelor foarte mari este estimată la aproximativ 1300 de unităţi în valoare de 520 de miliarde de dolari. Aici intră A380, cel mai mare avion de pasageri existent pe piaţă. 47% din cerere vine din zona Asia-Pacific, apoi Orientul Mijlociu cu 26% şi Europa cu 16%.

Piaţa avioanelor cu două culoare este estimată la 6780 de unităţi în valoare de 1.8 trilioane de dolari. Aici intră, printre altele, avioanele A350 XWB şi A330. 48% din cerere vine din zona Asia-Pacific, apoi Europa cu 15% şi Orientul Mijlociu cu 13%.

Piaţa avioanelor cu un singur culoar este estimată la 20242 de unităţi în valoare de 1.8 trilioane de dolari, însemnând 71% din toată piaţa de avioane noi. 34% din cerere vine din zona Asia-Pacific, urmată de America de Nord şi Europa cu câte 23% fiecare. Succesul companiilor low-cost a contribuit semnificativ la această cerere. Se estimează că în 2032, transportatorii low-cost vor avea 21% cotă de piaţă.

Mă bucur să văd că Boeing şi Airbus fac aceleaşi estimări cu privire la creşterea traficului aerian anual, dar se pare că nu reuşesc să cadă de acord cu privire la necesarul de aeronave noi. Pe 11 iunie, Boeing estima o piaţă de 35 000 de avioane noi în următorii 20 de ani. Este bine de luat în calcul că aceste estimări cuprind toată piaţa de avioane şi nu doar cea deţinută de Airbus şi Boeing. Şi totuşi, unde se „pierd” cele 6000 de avioane, diferenţa dintre estimările Boeing şi Airbus?

5 Comentarii
  1. Ionut says

    De aceea si Tarom cauta peste tot wide body! Nu mai face fata cererii… Aiurea… Numai strategii de marketing si la Boeing si la Airbus si peste tot! Asta ca sa mearga afacerea asta a aviatiei worldwide. Gen: faceti-va piloti, faceti-va insotitori de bord, mecanici etc, cumparati avioane ca o sa fie nevoie doar sa se mai incaseze bani in centrele de pregatire si in companiile aeriene. Un exemplu concret: in Romania nu se mai intampla nimic de ani buni in domeniul aviatiei… numai someri doritori sa fie la „inaltime”.

    1. Sorin Rusi says

      Si cu cresterea anuala de pasageri cum ramane? Se zboara tot mai mult de la an la an. Stiu foarte multi piloti si insotitori de bord tineri care sunt angajati si lucreaza. Plus ca Romania are nevoie de tehnicieni. Cei care sunt acum la sol au o varsta, iar in urmatorii ani vor fi inlocuiti. Cu cine? La fel si pilotii, insotitorii de bord. Se stie ca TAROM are personal cu media de varsta destul de marisoara…Insa la ei este alta problema pentru ca sunt „bugetari” si recrutarile se fac mai greu.

  2. Sorin Rusi says

    Plus ca uite, au inceput sa miste si aeroporturile regioanel. Wizz Air are zboruri de pe 4-5 aeroporturi, Carpatair zboara de la Craiova si Timisoara, Blue Air zboara de la Bacau si Bucuresti. Nu putem spune ca nu s-a intamplat nimic!

  3. Maestrul RA says

    Daca tot vorbim despre cresterea nr. de avioane , si totodata despre cresterea nr de zboruri cu avioane widebody, trebuie sa spunem ca Airbus tocmai a anuntat o comanda mare – 31 bucati- pentru A350, din partea Japan Airlines ( JAL ),in valoare de 9,5 miliarde $! Se observa ca A350, o sa aiba mai mult succes decat B787, care este destul de „sifonat” din cauza problemelor cu bateriile- chiar daca intre timp au rezolvat problema.

    1. Sorin Rusi says

      Stiu stirea. E in lucru! Nu ma pot pronunta cu privire la succes. Cert este ca 787 deocamdata zboara, iar fratele mai mare se pregateste sa vina pe piata. Posibil sa asistam la un duel interesant cu rasturnari de situatie.

Leave A Reply

Your email address will not be published.