blankblank

200 de „autostrăzi” aeriene pe cerul României

4 5.116

România nu stă deloc bine la capitolul autostrăzi terestre, dar are peste 200 de culoare de zbor, iar pe ele zboară zilnic sute de avioane şi milioane de pasageri. Cele mai aglomerate trasee sunt cele care leagă sud-est-ul României de Vest.

Pe șosea, un drum de la Constanţa la Arad durează aproximativ 10 ore. Însă cu avionul distanţa este parcursă în aproximativ o oră, iar costurile pot fi uneori asemănătoare dacă luăm în calcul şi faptul că economisim 9 ore.

Autostrazi aeriene peste Romania

Pe „autostrăzile” aeriene, ordinea este strictă. Fiecare tip de aeronavă are voie să zboare până la anumite altitudini, unele impuse de controlorii de trafic aerian, altele impuse de producătorul de avioane. De pildă, aeronavele ATR au voie să se înalțe până la maxim 8.000 de metri.

Peste ele zboară avioanele Airbus, Boeing, Embraer până la plafonul de 12.000 de metri. Cele mai traficate culoare aeriene sunt cele de 10 000 de metri – 12 000 de metri. Avioanele militare moderne au voie şi mai sus, până la 20.000 de metri altitudine.

Pe viitor, aeronavele vor zbura mult mai direct între punctele de decolare şi cele de aterizare, în special pentru a se face economie de combustibil. Dar se vor respecta baremurile de siguranţă şi securitate.

4 Comentarii
 1. Bogdan says

  Nu inteleg asta cu „vor zbura mult mai direct” .. acum vrei sa zici ca zboara in zig-zag ???

  1. Sorin Rusi says

   Si da, putem spune ca acum se zboara si in zig-zag, asta pentru ca avioanele sunt certificate ETOPS in anumite baremuri.

   Un exemplu de omologare ETOPS mai jos.

   https://airlinestravel.ro/boeing-787-a-primit-certificare-etops-330-de-minute-video.html

 2. Sorin says

  Bogdan, acum se zboara pe niste culoare bine definite si trebuie sa cuprinda sa le zicem checkpoint-uri. Adica trebuie sa zboare prin vecinatatea unor aeroporturi etc.

  Pe viitor se va simplifica sistemul! Se va zbura mai direct:). Se vor stabili doar punctele de intrare pe culoare si de iesire, in cazul Romaniei…

Leave A Reply

Your email address will not be published.