blankblank

Felix Baumgartner a sărit cu paraşuta de la 39 000 de metri (foto)

0 862

Când cerul este ultima frontieră, unii caută să o depăşească. Felix Baumgartner sare cu paraşuta din stratosferă! Este o provocare incredibilă şi ne rugăm ca totul să decurgă normal şi fără incidente neplăcute. Asistăm la un salt istoric. Costumul lui Felix, capsula, toată tehnologia folosită au fost proiectate special pentru această misiune.

Felix Baumgartner va sări de la 36.576 de metri (a sărit de la 39 000 de metri) şi va încerca să depăşească viteza sunetului în cădere liberă. Acest salt este „scopul său final”. Poartă un costum presurizat, special creat pentru acest salt.

Felix Baumgartner sare cu paraşuta din stratosferă – 31 000 de metri

Pentru saltul pe care urmează să îl efectueze, de la înălţimea de peste 39.000 de metri deasupra statului New Mexico, Felix Baumgartner s-a antrenat timp de cinci ani şi a mai dus la bun sfârşit alte două sărituri de la mare înălţime, una de la 21.800 de metri şi o alta de la 29.600 de metri.

Pentru a urca capsula la peste 39 000 de metri, a fost folosit un balon umplut cu heliu. Heliu este non-inflamabil, non-toxic pentru atmosferă şi o metodă sigură pentru ascensiune. Balonul a fost construit din polietilenă de înaltă performanță. Zborul a fost autorizat de U.S. Federal Aviation Administration, iar în structura balonului se află fibre special create pentru a fi detectat de radare.

Capsula cântăreşte 1315 kg, are diametrul de 1.8 metri la interior şi-i oferă austriacului tot confortul de care are nevoie pentru a sări de la peste 39 000 de metri altitudine.

Update Final: Felix a sărit cu succes. A avut curajul să se arunce cu paraşuta de la 39 000 de metri şi a aterizat în picioare. În cădere liberă a atins viteza de 1173 km/h (viteza omologată 1342 km/h (Mach 1.24)) şi a depăşit viteza sunetului pentru că a fost calculată la aproximativ 1100Km/h la altitudinea respectivă. Impresionant ce a făcut acest om la vârsta de 43 de ani. Să-l aplaudăm pentru performanţă, pentru cele 3 recorduri mondiale doborâte şi să felicităm toată echipa Red Bull Stratos!

Chiar am avut emoţii şi am urmărit cu atenţie fiecare mişcare! Felicitari! Mai jos aveţi câteva imagini pe care le-am capturat din transmisiunea live!

Pentru unii pare un salt banal, pentru alţii înseamnă o adevărată realizare. Până la urmă Felix Baumgartner şi-a urmat visul şi a reuşit. Dar şi omenirea are de câştigat de pe urma acestui salt. Cercetătorii au putut strânge informaţii despre comportamentul corpului uman în stratosferă, despre materialele folosite şi rezistenţa lor etc. Pe viitor poate vom zbura cu toţii prin stratosferă!

Cifrele săriturii efectuate de Felix sunt cel puţin impresionante: altitudinea maximă a fost de 39.045 de metri, căderea liberă a durat patru minute şi 19 secunde, timpul total de zbor a fost de nouă minute şi trei secunde, iar viteza maximă atinsă în cădere liberă a fost de 1342.8 km/h. S-au strâns 3TB de informaţii multimedia de la camerele video şi foto. Proiectul Red Bull Stratos oferă date importante pentru cercetările din medicină, știință şi aviaţie.

Leave A Reply

Your email address will not be published.