12 aprilie in aviatie: Ziua Mondială a Aviaţiei şi Ziua Cosmonauticii

0 267

Pe 12 aprilie 1961, Yuri Gagarin a fost primul om care a plecat în spațiu. Când cosmonautul rus a intrat pentru prima dată în racheta Vostok, pulsul său oscila anormal de la 64 la 157 de bătăi pe minut. Știa că are o singură șansă de supraviețuire.Alte evenimente din aviație petrecute pe 12 aprilie.

Primul zbor al Pilatus PC-7.

Pe 12 aprilie 1966, a avut loc primul zbor al prototipului Pilatus PC-7, un avion de antrenament cu aripi joase, proiectat și fabricat de Pilatus Aircraft din Elveția. Aeronava îndeplina toate funcțiile de antrenament de bază, inclusiv acrobatica, instrumentul, tactica și zborul pe timp de noapte.

PC-7 a fost dezvoltat de la Pilatus P-3. Introdus în anii 1970, a fost adoptat de peste 20 de forțe aeriene ca aeronavă de antrenament ab initio, precum și de mai mulți operatori civili. Peste un milion de ore au fost zburate de aeronavele PC-7 în întreaga lume. În plus, față de operațiunile de instruire, unele aeronave au fost înarmate și au fost utilizate pentru misiuni de luptă (Ciad, Iran și Mexic), adesea încălcând acordul de export relevant dintre client și guvernul elvețian.

Lansarea Space Shuttle Columbia STS-1.

Pe 12 aprilie 1981, a avut loc lansarea Space Shuttle Columbia STS-1 la 12:00:03 UTC. Este primul zbor orbital reutilizabil al navei spațiale și primul zbor al Columbia.

Lansarea Space Shuttle Discovery STS-51-D.

Pe 12 aprilie 1985, a avut loc lansarea Space Shuttle Discovery STS-51-D la 13:59:05 UTC. A fost primul zbor al unui politician în spațiu, Jake Garn. De asemenea, a fost implementată EVA (activitatea extravehiculară) a programului de remediere a Syncom F3 (Leasat 3).

O aeronavă Concorde pierde cârma avionului în zbor.

Pe 12 aprilie 1989 , o aeronavă British Airways Concorde a pierdut o mare parte din cârma avionului, într-un zbor între Christchurch și Sydney.

Două aeronave s-au ciocnit la sol la Aeroportul Internațional John F. Kennedy.

Pe 12 aprilie 2011, Air France Airbus A380 F-HPJD s-a ciocnit la sol cu o aeronavă Comair Bombardier CRJ-700 N641CA aparținând Delta Air Lines la Aeroportul Internațional John F. Kennedy din New York. Airbus-ul a suferit daune ușoare, dar CRJ-700 a fost mult mai avariat.

Leave A Reply

Your email address will not be published.