În urmă cu 60 de ani, Yuri Gagarin a fost primul om trimis în spațiu

0 361

Yuri Gagarin este un monument al cuceririi spațiale sovietice. În urmă cu șaizeci de ani, el a devenit primul om din lume care a fost trimis în spațiu.

În urmă cu 60 de ani, la 12 aprilie 1961, Yuri Gagarin a fost primul om care a plecat în spațiu. Când cosmonautul rus a intrat pentru prima dată în racheta Vostok, pulsul său oscila anormal de la 64 la 157 de bătăi pe minut. Știe că are o singură șansă de supraviețuire.

Racheta a decolat la 09:07. În 11 minute, nava ajunge pe orbita stabilită. La o altitudine de 250 de kilometri deasupra Pământului, Gagarin trimite primul său mesaj: „ Observ Pământul. Pot distinge relieful, pădurile, norii“.

Yuri Gagarin 1961 – FOTO: www.aviation24.be

Acest prim tur de 89 de minute deasupra Pământului, trăit de oameni, este unul dintre cele mai mari repere din istorie. La doar două zile de la aterizare, acest succes a făcut înconjurul lumii. Yuri Gagarin a primit onoruri de la liderii sovietici de atunci Nikita Hrușciov și Leonid Brejnev. Eroul a murit 7 ani mai târziu, la vârsta de 34 de ani, în timpul unui zbor de testare la bordul unui avion de vânătoare.

Acest erou național este încă sărbătorit în Rusia și la nivel global. Capsula Vostok, în care astronautul a făcut primul zbor în spațiu, poate fi văzută într-un muzeu din Moscova.

În prezent, omul a făcut mari progrese în descoperirea spațiului cosmic. Pe 9 aprilie 2021, o rachetă Soyuz a zburat spre Stația Spațială Internațională. Aceasta a decolat din Baikonur, Kazahstan, cu doi cosmonauți ruși și un astronaut american la bord.

Leave A Reply

Your email address will not be published.