10 informaţii interesante şi amuzante din lumea aviaţiei civile

3 6.378

Lumea aviaţiei ascunde multe secrete, unele dintre ele amuzante, interesante şi altele pe care ar fi bine să nu le ştim. Zilnic, echipa Airlines Travel vine cu informaţii despre companii aeriene, avioane, aeroporturi şi multe altele ce ţin de industria aviaţiei.În articolul acesta vă prezentăm 10 informaţii interesante şi amuzante din aviaţie. Unele subiecte au mai fost dezbătute pe acest site, altele nu. Cu toţii probabil că ne-am întrebat ce se poate întâmpla dacă un „nebun” va încerca să deschidă uşa de siguranţă, despre mâncarea din avion, despre accidente şi incidente, care este cel mai sigur loc în avion şi lista poate continua. Dar mai bine vă las să citiţi despre cele 10 adevăruri din aviaţie, un fel de „ştiaţi că?”.

1. Ştiaţi că piloţii şi copiloţii mănâncă feluri de mâncare diferite?

Un pilot de la China Eastern Airlines a declarat pentru CNN că pilotul şi copilotul trebuie să consume feluri de mâncare diferite pentru a evita cazurile de toxiinfecţie alimentară. Sunt cazuri când unul dintre meniui poate provoca neplăceri. De asemenea, pilotul primeşte meniul de la first class, iar copilotul îl primeşte pe cel de la business class.

2. Şansele să fiţi implicaţi într-un accident de avion sunt extrem de mici.

Aviophobia este frica de zbor şi multe persoane o au, dar poate vă ajutăm noi să scapaţi de ea. Riscul de a fi omorât într-un accident de avion este în medie de 1 la 11 milioane, comparativ cu media de 1 la 5000 în cazul accidentelor de maşină.

3. Dacă ar fi să te prăbuşeşti, ştii care este cel mai sigur loc în avion?

Un studiu realizat de Popular Mechanics a arătat că pasagerii care stau pe locurile din spatele avionului au şanse de supravieţuire cu 40% mai mari decât cei care stau în faţă, în primele rânduri. Alte studii arată contrariul. Noi am declarat că: Nu exista “locul cel mai sigur” într-un avion pentru că sunt mulţi factori care pot influenţa un incident/accident. Aşa că vă recomand să vă alegeţi locurile dorite, care vi se par confortabile etc!

4. Ştiaţi că industria aviaţiei generează aproximativ 640 de miliarde de dolari pe an, în întreaga lume?

Aşa este! Iar cele 600 de companii aeriene din America generează aproximativ 175 de miliarde de dolari.

5. Mâncarea are gust diferit în avion

Înainte ca avionul să decoleze, aerul din cabină ne usucă nasul. Iar pe măsură ce avionul se înalţă, schimbarea presiunii aerului ne amorţeşte o treime din papilele gustative. Din această cauză, simţim mâncarea cu alt gust. Pentru a evita astfel de neplăceri, mâncarea livrată la bordurile aeronavelor este mai bine condimentată.

american airlines

6. American Airlines a redus costurile prin scoaterea unei măsline din fiecare salată.

În anul 1980, Robert Crandall, pe atunci directorul companiei American Airlines, a făcut o înţelegere cu distribuitorii de mâncare şi a eliminat o măslină din fiecare salată servită în avioane. Astfel a reuşit să economisească 40 000 de dolari pe an.

7. Un Boeing 727 a decolat în anul 2003 şi este dat dispărut de atunci.

Pe 25 mai 2003, pilotul Benjamin Padilla a decolat la manşa unui Boeing 727, avion pe care l-a achiziţionat de la American Airlines cu 2 ani mai devreme. În acea zi, aeronava a dispărut pentru totdeauna. Nimeni nu ştie unde este, iar sora lui Benjamin Padilla crede că acesta s-a prăbuşit undeva în Africa. Dar…unde este avionul?

8. Ştiaţi că dâra albă lăsată de un avion pe cer poate fi utilizată pentru a prezice vremea?

Urmele lăsate de avioane pe cer sunt formate din vapori de apă. O urmă scurtă şi care durează mai puţin indică umiditate scăzută şi vreme bună. O urmă lungă şi care durează mai mult poate fi indicatorul unui început de furtună, vreme rea etc.

9. Este greu/imposibil de deschis o uşă a avionului în timpul zborului

Măcar nu trebuie să staţi cu griji dacă cineva ar încerca să deschidă o uşă a avionului în timpul zborului. Odată ce avionul decolează, cabina se presurizează, creând o presiune mai mare înăuntrul avionului decât în afara acestuia. Plus de asta, uşile avioanelor sunt prevăzute cu sisteme suplimentare de siguranţă.

10. Ştiaţi că cel mai aglomerat aeroport din lume este aeroportul International Hartsfield-Jackson, Atlanta?

Cu peste 90 de milioane de pasageri şi 950 000 de decolării şi aterizări de aeronave în fiecare an, Aeroportul Hartsfield-Jackson din Atlanta este cel mai aglomerat din lume. Cu toate acestea, noul aeroport din Dubai, Dubai World Central, este pregătit să primească acest titlu. Masivul aeroport de 32 de miliarde de dolari se aşteaptă să găzduiască un număr de aproximativ 160 de milioane de pasageri pe an.

3 Comentarii
 1. Lucian M Mustață says

  1,2 și 3 le știam.
  Celelaltsunt la fel de interesante, însă, aș avea de obiectat la 9. Este greu / imposibil de deschis ușa avionului doar datorită mecanismelor de siguranță. În mod logic, presurizarea avionului ar „ajuta” la deschiderea ei, dat fiind faptul că aceasta se deschide în exterior și presiunea e mai mare în interior. 😉

  1. Puștiu says

   Eu zic sa incerci sa deschizi un borcan in care se afla ceva ce a fermentat si care a creat o oarecare presiune, cat de usor l-ai deschide?

   1. Sorin Rusi says

    Mai concret ar fi un borcan vidat. Ideea e ca din interior nu poti deschide usa, nu foarte usor 🙂

Leave A Reply

Your email address will not be published.