blankblank

Hartsfield–Jackson Atlanta International – cel mai aglomerat aeroport din lume (foto / video)

9 4.245

Într-un moment de curiozitate, am căutat să vad care este cel mai aglomerat aeroport din lume. Şi după câteva minute am ajuns la Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport, acesta ocupând prima poziţie din 2005 cu peste 90 de milioane de pasageri anual.

Aeroportul Hartsfield–Jackson Atlanta International se află la 11 Km sud de cartierul central al orașului Atlanta, Georgia, Statele Unite. A luat naştere la 16 aprilie 1925, iar în 1930 era deja în top 3 cele mai aglomerate aeroporturi din SUA. În prezent are 195 de porţi de îmbarcare, din care 186 internaţionale. Aeroportul din Atlanta este hub pentru companiile aeriene AirTran Airways, Delta Air Lines, Delta Connection partner Atlantic Southeast Airlines. Hub-ul aerian al Delta este cel mai mare din lume.

Anual, pe aeroportul Hartsfield–Jackson Atlanta International sunt înregistrate peste 950 000 de mişcări de aeronave pe cele 5 piste din beton. Asta înseamnă că la fiecare 1 minut aproximativ 2 avioane sunt în proces de aterizare sau decolare. Acestea au ajuns să transporte în 2011 peste 92 de milioane de pasageri. În medie, fiecare avion a transportat aproximativ 100 de pasageri.

În prezent, aeroportul Hartsfield–Jackson Atlanta International se află într-un proces de modernizare şi expansiune. Programul de dezvoltare „Focus pe Viitor” a fost aprobat în 1999 şi a fost evaluat la peste 9 miliarde de dolari. La finalul acestui proces, Hartsfield–Jackson Atlanta International va fi capabil să susţină un trafic de peste 120 de milioane de pasageri, cifră estimată pentru 2015. Hartsfield–Jackson Atlanta International se va adapta şi la aeronava Airbus A380 prin lărgirea unor căi de rulare şi piste.

Dacă analizăm zonele de dezvoltare la nivel global, sunt şanse ca în următorii 5 ani aeroportul din Atlanta să ajungă chiar pe locul 3. Aeroportul Al Maktoum International din Dubai este proiectat să ajungă la un trafic de 150 de milioane de pasageri anual până în 2017, iar Beijingul a dat startul unui proiect colosal. Chinezii doresc să construiască un aeroport cu o suprafaţă de 54 de kilometri pătraţi şi care să suporte trafic de până la 200 milioane de pasageri. Noul aeroport de lângă Beijing va fi cam cât suprafaţa Insulelor Bermude.

9 Comentarii
 1. Maestrul Ra says

  Oare noul aeroport din Doha , ce capacitate o sa aiba ? La Beijing noul aeroport , la care au inceput sa lucreze , este amplasat total opus de cel existent -Capital-, la o distanta foarte mare , chiar si pentru chinezi !

 2. Sorin says

  Legat de aeroportul din Doha, cel nou cred ca va avea o capacitate de pana la 50 milioane pasageri anual, dar din 2015. La deschidere va avea o capacitate de 29 milioane.

  Cel din China, nu cred ca e distanta foarte mare…Am inteles ca e la ceva zeci de minute de centru…

 3. Maestrul Ra says

  De la niste prieteni qatarazi , am inteles ca in 2015 la terminarea in totalitate a aeroportului din Doha , se doreste sa fie in primele 5 din lume . Legat de cele 2 aeroporturi din Beijing , sigur spun , vor fi la o distanta cam de 40-45 km unul de altul , cel putin . Unul e in Nord , iar al doilea in Sudul Beijingului .Sorine crede ma nu se poate construi la Beijing la cateva minute de centru , si care centru ….pentru ca la cat este de mare centrul Beijingului , poate fi el singur un oras .
  Acum , se face de la aeroportul actual – Capital – pana la World Trade Center , situat in centru, pe Jian Guo Men Wai Avenue – considerat cel mai lung bulevard din lume – se face cu masina , pe autostrada, de la 40-45 de minute in sus.

  1. TravelBadgers says

   Noi am făcut aproximativ o oră până în centru, în condițiile în care taximetristul gonea cu peste 100km/h. Costul a fost undeva la 78 yuani.
   Oricum, cele mai interesante aeroporturi prin care am trecut au fost Hong Kong (cea mai mare suprafață acoperită din lume la acel moment – 2004) și Singapore.

 4. Sorin says

  Pai in Doha se va lucra cu doua aeroporturi si atunci cand au anuntat ca-l vor in primele 5 aeroporturi din lume, China inca nu incepuse lucrarea colosala. Probabil ca pe viitor se vor mai extinde.

  Legat de cel din China, el singur este un gigant. Si cand am zis ca e la ceva minute de centru, ma refeream poate la 50-60 de minute.

  Crezi ca Otopeni este mai aproape de Bucuresti? Cu autobuzul faci cam 40-50 de minute cand se circula bine. Cu taxiul faci ceva mai putin!

Leave A Reply

Your email address will not be published.