blank

Wizz Air, în topul companiilor cu cele mai multe zboruri întârziate în prima jumătate din 2023!

0 503

Sezonul estival a debutat la finalul lunii martie, ceea ce a adus în oferte companiilor aeriene mai multe frecvențe și mai multe rute. Însă această creștere a numărului de zboruri vine la pachet cu o aglomerare a aeroporturilor, care încă se resimt după pandemia de COVID. Inevitabil, apar și întârzierile sau anulările de zboruri, cele mai multe fiind pe seama lipsei de personal.

Printre țările cele mai afectate de zboruri întârziate sau anulate în prima jumătate din 2023 se regăsesc Marea Britanie, Italia, Franța, Germania și Spania. Și asta nu e tot! Cele trei luni de vară vor fi și mai aglomerate, iar unele aeroporturi au anunțat deja greve în plin sezon. Personalul de securitate de la Londra Heaathrow a programat peste 30 de zile de grevă pe fondul nemulțumirilor cu privire la grila de salarizare. Aceste greve vor duce la perturbarea zborurilor și mii de pasageri vor fi afectați.

Wizz Air, în topul companiilor mai puțin punctuale

Totodată, conform unor statistici, Wizz Air este compania cu cea mai mare medie de zboruri întârziate la nivel european. De exemplu, din / spre Marea Britanie, întârzierea medie e de 46 de minute și șase secunde, conform CAA. Clasamentul e completat de RYANAIR, Lufthansa, easyJet.

Aprilie, mai și, cel mai probabil, iunie, sunt lunile cele mai slabe din punct de vedere al punctualității, deoarece sectorul aviației nu a reușit să recruteze și să formeze suficient personal pentru a face față creșterii cererii de vacanțe.

Conform drepturilor pasagerilor aerieni în cazul zborurilor anulate sau întârziate, pasagerii afectați pot primi compensații de până la 600 de euro, în funcție de distanța zborului, dar și de perioada întârziată.

Compensații financiare pentru zboruri anulate / întârziate

Dacă zburați pe teritoriul UE sau din UE spre alte destinații non-UE (indiferent dacă zborul este operat de o companie din UE sau din afara UE), aveți dreptul și la despăgubiri financiare în valoare de până la 600€. Aceste compensații sunt setate în funcție de distanță:

– 250 euro pentru zboruri pe distanțe sub 1500 de km – zboruri regionale și interne
– 400 euro pentru zboruri pe distanțe între 1500-3500 km
– 600 euro pentru zboruri pe distanțe de peste 3500 km (cu întârziere de minim 4 ore)
– 300 euro pentru zboruri pe distanțe de peste 3500 km (cu întârziere între 3 și 4 ore)

Drepturile pasagerilor în transportul aerian, prevăzute de UE, se aplică:

  • Dacă zborul este efectuat pe teritoriul UE (indiferent dacă este operat de o companie din UE sau din afara UE)
  • Dacă aterizați pe un aeroport din UE venind din afara Uniunii, iar cursa este operată de o companie din UE
  • Dacă decolați de pe un aeroport din UE către o țară din afara Uniunii, indiferent dacă zborul este operat de o companie din UE sau din afara UE
  • Dacă nu ați primit deja anumite compensații (despăgubiri, redirecționare, asistență din partea companiei aeriene) pentru probleme legate de zbor în baza legislației relevante a unei țări din afara UE.

Însă mare atenție! În cazul grevelor făcute de personalul aeroportuar, companiile aeriene nu sunt obligate să ofere aceste compensații financiare, însă au misiunea de a reruta pasagerii afectați pe zborurile disponibile.

Leave A Reply

Your email address will not be published.