blank

Wizz Air a lansat noua politică de bagaje în România (foto/video)

13 1.534

În luna august 2012, operatorul low-cost Wizz Air a testat o nouă politică de bagaje pentru cabină. Experimentul a fost făcut pe zborurile dintre Katowice (Polonia) şi Londra Luton (Marea Britanie). După 5 săptămâni de probe, Wizz Air a luat decizia de a introduce acest serviciu şi în România.

La prima vedere pare revoltător, Wizz Air pune taxe pe un anumit tip de bagaj de cabină.

Tipul bagajului de cabină Dimensiune (volum) Example Taxă
Bagaj de cabină mic Până la 42x32x25cm; (30 L) Geanta de mână, rucsacul, geanta de laptop (trebuie să se încadreze sub scaunul din faţă) GRATUIT!
Bagaj de cabină mare Mai mare decât bagajul mic de cabină – până la  56x45x25cm; (60 L) Trollere 10€ (online)
Politica de bagaje de cabină: 1 bagaj mic de cabină sau 1 bagaj mare de cabină pe pasager. Bunurile cumpărate la aeroport după controlul de securitate vor fi premise în mod gratuit în cabină.

Aceasta ar fi vestea mai puţin plăcută, dar hai să privim şi altfel lucrurile. Wizz Air este o companie low-cost care oferă preţuri avantajoase la bilete, asta dacă ai inspiraţia să le cumperi din timp. Ei mizează pe ideea că omul trebuie să se gândească de 2 ori înainte să-şi facă bagajul. Dacă pleci într-o călătorie fulger de 1-2 zile, nici nu cred că ai nevoie să-ţi iei un troller cu tine. Un rucsac este mult mai potrivit!

Video oficial despre noua politică de bagaje Wizz Air

Dacă totuşi ai nevoie de un bagaj mai mare, acum ai posibilitatea să-ţi iei cu tine la bord o geantă de capacitate mai mare – 56x45x25cm (60 L) (bagajul standard omologat pentru cabină este de 55x40x20) şi să plăteşti 10 EUR pe segment. Însă pentru rezervările noi pe zborurile ce vor decola începând cu 24 octombrie, toate tarifele Wizz Air vor fi reduse cu 5 EUR. Vreau să menţionez că 10 EUR costă doar dacă achitaţi online. În aeroport costurile pot fi mai mari! Wizz Air doreşte ca majoritatea pasagerilor să facă check-in online.

Bunurile cumpărate în aeroport după controlul de securitate (o sursă important de venit pentru cei 81 de parteneri de pe aeroporturile Wizz Air) vor fi în continuare permise în cabină în mod gratuit.

Probabil că mulţi pasageri vor căuta să ia cu ei bagajul mic de cabină, fără să plătească taxa suplimentară. Acest lucru duce la o îmbarcare/debarcare mai rapidă, mai mult spaţiu la bordul aeronavelor, dar şi o reducere de combustibil. Câştigă timp compania aeriană, dar şi pasagerii.

Daniel de Carvalho, Corporate Communications Manager Wizz Air

Conform declaraţiilor făcute de Daniel de Carvalho, Corporate Communications Manager Wizz Air, ruta test nu a înregistrat un număr mai mare sau mai mic de pasageri, dar operatorul a reuşit să facă economie la combustibil şi a scăzut timpul de îmbarcare şi decolare.

Imagini de la evenimentul Wizz Air

Noua politică nu se aplică rezervărilor făcute înainte de 4 octombrie sau pentru zborurile ce decolează înainte de 24 octombrie, excepţie făcând ruta de probă Londra-Katowice, pe care această politică este deja valabilă.

În aceste condiţii, cred că şi pasagerii vor fi mai atenţi când vor face bagajele, când vor alege condiţiile de călătorie, companiile aeriene etc. Trebuie să acceptăm că ieftin, bun şi confortabil nu există. Mă aştept ca mulţi călători să nu primească cu braţele deschise noua politică de bagaje, dar în acelaşi timp trebuie să conştientizăm că suntem liberi să alegem soluţia avantajoasă pentru nevoile noastre.

13 Comentarii
 1. Cris-Mary says

  Pe mine ma bucura treaba asta ca unii exagerau rau cu bagajele de mana care nu prea aratau de mana. Am fost rea? Scuze:D

 2. Sorin says

  SI eu sunt de acord..cu toate ca am o valiza omologata de cabina si pentru care probabil ca voi plati 10 EUR la Wizz Air 😀

 3. Schatz says

  Nicio companie de low-cost din cate cunosc nu a aplicat restrictiile astea…de ce se mai cheama low-cost? daca din start un bilet dus-intors va porni de la 20 de euro ptr o calatorie de 5 zile de ex….

 4. Sorin says

  Schatz ti-ai raspuns singur la intrebare… 20 EUR pe segment nu ti se pare low-cost? Daca vrei si alte facilitati, iti faci calculele si vezi la ce preturi ajungi. In functie de nevoile tale de calatorie, alegi serviciile si companiile aeriene!

 5. pifcnt says

  Mie mi se pare ca este o tehnica de jupuire a clientului. Astepti un timp sa apara genti de voiaj, dupa care setezi un standard de bagaj cu 1 cm mai putin decat marea majoritate a gentilor: dovada o aveti in site-ul marcat ca fiind al meu. Geanta in cauza are 43x33x20 cm, „pur” intamplator.

 6. raluca says

  10 euro poate vi se pare putin dar cand platesti pe un bilet 39 lei dus 39 de lei intors si 20 euro pe acelasi bagaj de mana mic se pare penibil, voua?

Leave A Reply

Your email address will not be published.