blank

Vaccinarea înainte de călătorie – Vezi lista țărilor în care poți călători doar dacă te vaccinezi preventiv pentru anumite boli!

0 2.356

Suntem pasionați de călătorie și dorim să explorăm cât mai multe țări, regiuni și teritorii de întreaga suprafață a pământului. Avem sute de zboruri în portofoliu și tot atât de multe destinații vizitate. Cele mai multe sunt din Europa, dar avem în portofoliu călătorii și pe alte continente.

Vaccinarea înainte de călătorie

În funcție de țara de destinație, mereu m-am interesat dacă există anumite riscuri de sănătate și cum pot fi combătute. Noi suntem europeni și avem anumite standarde de sănătate, curățenie, alimentare. Odată cu schimbarea continentului, pot apărea dereglări în organismul fiecăruia din cauza experienței culinare, din cauza climei, din cauza unor bacterii pe care nu le regăsim în Europa și din cauza multor altor factori externi și independenți de noi. Evident că fiecare organism reacționează diferit și în proporție de 99% toată lumea e fericită și se bucură de vacanță și experiență în parte.

Însă sunt și țări unde putem călători doar dacă ne administrăm un anumit tratament medicamentos sau a unui vaccin (sau mai multe).

Vaccinarea înainte de călătorie pentru virusul poliomielitic (recomandare)

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, există un pericolul de răspândire a virusului poliomielitic. Pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre Afganistan, Pakistan, Malaysia, Filipine și Yemen, și care nu au fost vaccinate antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea este recomandată și se efectuează în funcție de riscul din zona de călătorie, durata șederii, activitățile desfășurate.

Vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia, va fi notificată pe certificatul de vaccinări internaționale – format OMS conform IHR 2005 și va însoți celelalte documente de călătorie.

Există posibilitatea ca la punctul de frontieră (aerian, rutier, naval) din aceste țări să vă fie solicitate documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio, mai ales în cazul unei șederi prelungite în aceste țări (mai mult de 4 săptămâni).

Pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre Angola, Benin, Burkina Faso, Cameroon, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de fildeș, Republica Democrata Congo, Republica Congo, Egipt, Etiopia, Ghana, Guinea, Iran, Liberia, Malaezia, Mali, Niger, Nigeria, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Tajikistan și Togo și nu au dovada vaccinării în ultimul an în certificatul de vaccinări internaționale – format OMS conform IHR 2005, vaccinarea antipolio este recomandată.

Vaccinarea înainte de călătorie pentru difterie (recomandare)

Se recomandă cetățenilor români care călătoresc în Ucraina să se vaccineze împotriva difteriei. Pentru cetățenii care nu au fost vaccinați împotriva difteriei în ultimii 10 ani, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia.

Această recomandare se bazează pe faptul că în Ucraina au fost confirmate cazuri de difterie în anul 2019, așa cum se menționează în informările postate pe site-ul Ministerului Sănătății din Ucraina și pe site-ul Guvernului Ucrainean. Din aceste rapoarte reiese faptul că au fost identificate cazuri de difterie și in regiunile Zakarpattia și Chernivetsika cu care județe din Nordul României au granițe comune.

Vaccinarea înainte de călătorie pentru febra galbenă (obligatoriu)

Febra galbena este o boala virala transmisa prin înțepătura de țânțar, speciile Aedes sau Haemagogus spp. Agentul patogen este virusul febrei galbene (VFG) un ARN virus din genul Flavivirus, înrudit cu virusul West Nile, virusul encefalitei St. Louis și virusul encefalitei japoneze .

Principalele rezervoare de virus sunt primatele nonumane (maimuțele) și oamenii infectați (om infectat – țânțar- om sănătos). Nu există un tratament specific antiviral. Tratamentul suportiv în spital îmbunătățește ratele de supraviețuire. Însă există metode de prevenție. În primul rând este recomandat să luați toate măsurile împotriva înțepăturilor de țânțari. În al doilea rând, sunt zone, teritorii și țări care impun obligatoriu vaccinarea împotriva febrei galbene. Prin definiție, vaccinarea este o acțiune preventivă.

OMS și CDC recomandă vaccinarea tuturor celor care trăiesc sau călătoresc în zonele cu risc de transmitere al VFG

OMS și CDC recomandă vaccinarea tuturor celor care trăiesc sau călătoresc în zonele cu risc de transmitere al VFG din Africa și America de Sud. Dacă aveți în plan să călătoriți în țări precum Benin, Burkina Faso, Ghana, Guyana, Camerun, Congo, Liberia, Mali, Nigeria, Republica Centrafricană, Ruanda, Senegal, Togo, Coasta de Fildeş, Zair, Kenya, Etiopia, Columbia, Panama sau Brazilia este bine să vă faceți vaccinul.

Oamenii infectati cu VFG dezvolta nivele mari ale viremiei si pot transmite virusul tantarilor, la scurt timp inainte de debutul febrei si in primele 3-5 zile de boala. Dat fiind nivelul ridicat al viremiei poate avea loc transmiterea prin sange, prin transfuzie sau ace. Un caz de transmitere perinatala a tipului salbatic al VFG a fost documentat la o femeie care a dezvoltat febra galbena cu trei zile anterior nasterii. Copilul pozitiv la testare pentru VFG a decedat cu febra galbena fulminanta in a 12 zi de la nastere.

De reținut / Concluzii

  • vaccinarea trebuie să fie efectuată de preferinţă cu 6-8 săptămâni înainte de a pleca în călătorie şi cu cel puţin 4 săptămâni înainte de a călători;
  • trebuie să vă vaccinaţi mai ales dacă aveţi planificate excursii la ţară, în pădure sau în locuri în care aveţi contact direct cu natura;
  • în conformitate cu normele internaţionale, este obligatorie vaccinarea împotriva febrei galbene. În cazul în care nu demonstraţi vaccinarea printr-un document la frontiera anumitor ţări, este foarte posibil să nu vi se permită intrarea;
  • dispoziţiile de vaccinare din diferite ţări se schimbă des, de aceea înainte de a pleca în străinătate trebuie să verificaţi informaţiile privind vaccinările obligatorii şi cele recomandate.

În concluzie, în funcție de continentul și țara de destinație, verificați dacă aveți nevoie de protecție medicamentoasă preventivă împotriva unor boli ca febra galbenă, hepatită A/B, tetanos și difterie, febră tifoidă, poliomielită, infecţie meningococica, rabie. Faptul că acum se facilitează călătoria celor vaccinați împotriva noului coronavirus, NU ar trebui să fie considerată o acțiune discriminatorie, ci una preventivă ca în toate cazurile menționate mai sus.

Pe site-ul CNSCBT găsiți sfaturi pentru călători!

Leave A Reply

Your email address will not be published.