blank

Un Airbus A320, cu 172 de persoane la bord, în vizorul sistemului antiaerian sirian

0 1.524

Ministerul rus al apărării a anunțat că un Airbus A320, care avea la bord 172 de persoane, a fost în vizorul sistemului antiaerian sirian. Avionul a aterizat în regim de urgență la baza aeriană Khmeimim, după ce s-a tras asupra lui, informează RT.com.

Din verificările noastre, la ora menționată, trebuia să aterizeze la Damasc avionul A320 (YK-BAA) Cham Wings Airlines. Conform Flightradar, aeronava nu figurează ca fiind aterizată la Aeroportul Internațional Damasc, ci undeva mai la sud, acolo unde se presupune că ar fi aerodromul Khmeimim.

Sistemul antiaerian sirian a fost activat în urma unui raid israelian. 4 avioane F-16 Israeli Air Force au tras opt rachete aer-sol către suburbiile Damascului. În încercarea de a respinge acest atac, sistemul antiaerian a tras și asupra unui avion comercial Airbus A320. Avionul opera zborul 6Q652 / SAW652, de la Khartoum la Damasc.

incident airbus a320 damasc

Un Airbus A320, la un pas de a fi doborât de Siria

Conform declarațiilor făcute de oficialii ruși, avionul A320 trebuia să aterizeze la Damasc, dar a fost deviat spre baza aeriană Khmeimim. Dacă nu interveneau controlorii de trafic aerian de la Damasc, aeronava putea fi în bătaia rachetelor sol-aer ale sistemului de apărare sirian.

Rușii acuză Israelul pentru că folosește avioanele civile ca scut pentru atacurile lor asupra Siriei. Conform declarațiilor făcute de Ministerului Apărării, Igor Konashenkov, acest caz nu e singular.

Nu este prima dată când avioanele de vânătoare israeliene au pus în pericol aeronave civile. Moscova a criticat Tel Aviv pentru că a pus în pericol două zboruri de pasageri, pe aeroporturile Beirut și Damasc, în timpul unui raid aerian din 2018.

Și să nu uităm de tragicul eveniment petrecut la începutul acestui an, când o aeronavă Boeing 737-800 Ukrain International Airlines a fost doborâtă de sistemul antiaerian al Iranului.

Leave A Reply

Your email address will not be published.