blank

Ultimul Boeing 747SP a fost retras din flota Iran Air (Foto / Video)

Istoria Iranului este presărată cu numeroase perioade de conflicte și embargouri impuse de statele occidentale din Europa, dar și de Statele Unite. A fost o țară izolată din punct de vedere economic, fără să poate să-și vândă petrolul, dar nici nu a putut să cumpere produsele din afara granițelor.

0 3.284

Embargoul impus Iranului, a obligat companiile aeriene iraniene să opereze cu aeronave îmbătrânite și demodate, crescând riscul de accidente aeronautice.

Iran Air a operat cu aeronave de tipul Boeing 747-100 până în 2015 și încă mai zboară cu aeronave de tipul Airbus A300, avioane vechi de peste 35-40 de ani. În mod normal, nu există avioane vechi sau noi, ci apte de zbor sau nu. Iar majoritatea companiilor aeriene schimbă aeronavele mai vechi pentru că nu mai sunt profitabile din punct de vedere operațional.

Ultimul Boeing 747SP

Mulți pasionați de avioane aleg să călătorească la Teheran pentru a se bucura de zboruri legendare la bordurile unor avioane foarte vechi și rare.

Așa s-a întâmplat și pe 22 mai 2018, când Iran Air a operat ultimul zbor comercial cu un Boeing 747SP. Iran Air a fost prima companie aeriană din lume, care a recepționat în 1976 primul 747SP (EP-IAA). Acesta a fost exploatat pe ruta Teheran – New York. Până în 1978, Iran Air a mai primit încă trei jeturi 747SP.

Boeing 747SP a fost derivat din Boeing 747-100, dar fuselajul era mult mai scurt. Au fost construite 45 de avioane, 4 fiind exploatate de Iran Air. Modelul Boeing 747 „Special Performance” a fost un avion dedicat zborurilor foarte lungi. Putea zbura fără escală până la 10.800 km, ceea ce era foarte mult pentru acele vremuri. Companiile aeriene puteau deschide rute transoceanice și transcontinentale.

Boeing-747SP-Iran-Air-2

Revenind la cele 4 aeronave Boeing 747SP Iran Air (EP-IAA, EP-IAB, EP-IAC, EP-IAD), ele au fost retrase treptatpână în 2015, cu excepția unui avion. Aeronava 747SP (EP-IAC) a evitat pensionarea. În 2013, a primit o beneficiat de verificare amânunțită și a primit aprobare de zbor în continuare. Aeronava a fost folosită pe rutele din Teheran spre Beijing, Mumbai și Kuala Lumpur.

Pe 22 mai, aeronava Boeing 747SP (EP-IAC). care avea 41 de ani, a operat ultimul zbor. A fost un zbor comercial de repoziționare de la Aeroportul Internațional Imam Khomeini (IKA) la Aeroportul Internațional Tehran Mehrabad (THR).

Pentru că aeroportul din Teheran are nevoie de spații de parcare, s-a decis ca flota 747SP să fie dezmembrată în loc să fie conservată. Cele trei avioane 747SP, care au fost deja retrase din serviciul comercial, au fost mutate într-o zonă retrasă a aeroportului și urmează să fie dezmembrate.

Boeing-747SP-Iran-Air-3

În scurt timp se va alătura și Boeing 747SP (EP-IAC). Aceste avioane reprezintă o parte importantă din istoria Iran Air. Dar, din păcate, acestea vor fi vândute pe bucăți la fiare vechi.

Cât despre modernizarea flotei Iran Air, situația nu e foarte roz. În 2016, Statele Unite și Europa au ridicat embargoul impus Iranului, iar Iran Air a plasat comenzi pentru sute de avioane. Totul părea că merge într-o direcție favorabilă companiei iraniene.

Însă, Statele Unite, sub conducerea lui Donald Trump, a decis să rupă acordul, iar Boeing nu mai poate livra avioane către Iran Air. Rămâne de văzut ce va decide Franța și implicit Airbus. Până în prezent, Iran Air a recepționat mai multe avioane de tip ATR 72-600, A321, A330

Leave A Reply

Your email address will not be published.