Ucraina respinge raportul final al Iranului cu privire la prăbușirea avionului Boeing 737 Ukraine International Airlines (PS752)

0 579

Ucraina a respins raportul final al Organizației Aviației Civile a Iranului privind doborârea unui avion ucrainean, menționând că este o „încercare cinică” de a ascunde adevărul, informeaza bbc.com.

Zborul PS752 operat de Ukraine International Airlines a fost lovit de două rachete după ce a decolat de la Teheran, pe 8 ianuarie 2020. Toate cele 176 de persoane aflate la bord au murit. Erau 9 membri ai echipajului și 167 de pasageri, dintre care 55 de cetățeni canadieni.

Raportul Organizației Aviației Civile a Iranului arată cu degetul spre o unitate de apărare antiaeriană

Raportul Organizației Aviației Civile a Iranului arată cu degetul spre o unitate de apărare antiaeriană pentru tragedie. Se spune că un operator a „identificat greșit” avionul ca fiind ostil și a tras rachetele fără autorizația unui comandant.

Într-un videoclip postat pe Facebook în urma publicării raportului, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a numit ancheta iraniană ca fiind „părtinitoare”, dovezile prezentate sunt „selective”, iar concluziile sunt „înșelătoare”.

Documentul nu prezintă toate circumstanțele, nu dezvăluie cauzele profunde ale tragediei sau lanțul de acțiuni care a dus la aceasta. Nu este un raport complet, ci o colecție de manipulări. Scopul nu este de a stabili adevărul, ci de a albi imaginea Iranului”.

Ucraina și alte patru țări ai căror cetățeni sau rezidenți au fost uciși – Canada, Marea Britanie, Afganistan și Suedia – au cerut Iranului să ofere o explicație completă și aprofundată a ceea ce s-a întâmplat.

În primele trei zile de la prăbușirea avionului Boeing 737 Ukraine International Airlines (PS752), forțele armate iraniene au negat orice responsabilitate și Organizației Aviației Civile a Iranului a sugerat că a existat o defecțiune tehnică. Autoritățile au permis, de asemenea, să fie jefuit locul accidentului și apoi au intrat cu buldozere.

Dar, pe măsură ce s-au adunat dovezi, Forțele Aeriene ale Gărzilor Revoluționare au spus că o unitate de apărare aeriană a confundat Boeing 737-800 cu o rachetă americană.

Raportul final al Organizației Aviației Civile a Iranului spune că, în urma unei relocări tactice, unitatea de apărare aeriană în cauză “nu a reușit să regleze direcția sistemului din cauza erorii umane, determinând operatorul să observe ținta care zboară spre vest, de la [Aeroportul Imam Khomeini din Teheran], ca o țintă care se apropie din sud-vestul Teheranului la o altitudine relativ mică “.

Conform raportului, focosul primei rachete sol-aer a explodat în apropierea avionului

Ucraina respinge raportul final al Iranului cu privire la prăbușirea avionului Boeing 737 Ukraine International Airlines (PS752)

Conform raportului, focosul primei rachete sol-aer a explodat în apropierea avionului și „a provocat daune majore sistemelor aeronavei”. Cei trei membri ai echipajului din cockpit „nu păreau să fi suferit răni fizice în explozie și erau doar implicați în gestionarea situației”, se adaugă în raport.

Raportul spune că este probabil ca a doua rachetă „să nu fi afectat aeronava” și că „și-a menținut integritatea structurală până când s-a prăbușit și a explodat” în zona Shahedshahr, la sud-vest de Teheran.

Raportul Organizației Aviației Civile a Iranului concluzionează că „nici starea tehnică sau operațională a aeronavei, nici traiectul de zbor și altitudinea acesteia nu au contribuit la identificarea greșită” de către unitatea de apărare antiaeriană.

Într-o declarație comună, miercuri, ministrul afacerilor externe canadian, Marc Garneau, și ministrul transporturilor, Omar Alghabra, au declarat că au rămas „profund îngrijorați de lipsa de informații și dovezi convingătoare”.

Familiile lor merită răspunsuri la întrebări importante, inclusiv cu privire la seria evenimentelor care au dus la lansarea acestor rachete și de ce spațiului aerian iran a rămas deschis în timpul unei perioade ostile”, au spus ei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.