19 martie în aviație: prima misiune aeriană americană, primele zboruri ale Airbus A380.

0 340

Pe 19 martie 1916, opt avioane americane ale 1st Provisional Aero Squadron au decolat în urmărirea Pancho Villa. Aceasta a fost prima misiune de luptă aeriană din istoria Statelor Unite. Francisco „Pancho” Villa a fost un General Revoluționar Mexican și una dintre cele mai proeminente figuri ale Revoluției Mexicane.La 9 martie 1916, peste 1.000 de călăreți ai lui Pancho Villa au trecut granița în New Mexico și au atacat orașul. 17 americani au fost uciși, când mexicanii au jefuit și au ars orașul. Președintele Wilson a cerut imediat permisiunea președintelui Carranza din Mexic pentru a trimite trupe în Mexic. Carranza a dat permisiunea cu reticență, „cu singurul scop de a-l captura pe banditul Villa”.

Cu această permisiune, Wilson a ordonat o „expediție punitivă” și i-a spus generalului Pershing să „urmărească și să disperseze” forțele generalului Villa. Pershing a crezut că aceasta ar fi o bună oportunitate de a folosi avioanele și a ordonat 1st Provisional Aero Squadron să pornească spre Columb în prima operațiune aeriană americană din istorie. El a planificat utilizarea aeronavelor pentru sprijinul trupelor armate de la sol.

prima-misiune-aeriana-Mexic

Alte evenimente din aviație petrecute pe 19 martie.

Primele zboruri ale Airbus A380.

Pe 19 martie 2007, aeronava Airbus A380 a efectuat primele zboruri spre Statele Unite. Unul a aterizat în New York la Aeroportul Internațional John F. Kennedy, iar celălalt în California la Aeroportul Internațional Los Angeles.

Zborul 763 al EgyptAir s-a prăbușit în Yemen.

Pe 19 martie 1972, zborul 763 al EgyptAir, un avion Douglas DC-9, s-a prăbușit în apropiere de Aeroportul Internațional Aden, Yemen, ucigând toți cei 30 de pasageri și echipaj aflați la bordul aeronavei.

O aeronavă Boeing KC-135A-BN Stratotanker a explodat în aer.

Pe 19 martie 1982, o aeronavă Boeing KC-135A-BN Stratotanker, 58-0031, repartizat la 108th Air Refueling Squadron, 126th Air Refueling Wing, Illinois Air National Guard, s-a prăbușit în apropiere de Greenwood, Illinois. KC-135 se întorcea de la K.I. Sawyer AFB, Michigan, la baza sa de la Aeroportul Internațional Chicago O’Hare, când a avut loc o explozie la o altitudine de peste 4000 de metroo, din cauza unei pompe de combustibil supraîncălzite. Toți cei patru membri ai echipajului și cei 23 de pasageri aflați la bordul aeronavei au fost uciși în explozie.

Primul zbor al IAI Astra (Gulfstream G100).

Pe 19 martie 1984, a avut loc primul zbor al IAI Astra. Gulfstream G100, cunoscut anterior ca IAI Astra SPX, este un avion de afaceri bimotor fabricat de Israel Aerospace Industries, care a fost produs pentru Gulfstream Aerospace. Livrările au început în 1986. Forțele Aeriene ale Statelor Unite folosesc nava ca C-38 Courier. Un derivat ulterior cunoscut sub numele de G150 a fost lansat în 2002. Gulfstream a anunțat vânzarea finală a G150 în septembrie 2016 și ultima livrare până la jumătatea anului 2017.

Primul zbor al aeronavei Bell Boeing V-22 Osprey.

Pe 19 martie 1989, a avut loc primul zbor al aeronavei tiltrotor Bell Boeing V-22 Osprey. Bell Boeing V-22 Osprey este un avion militar american ce poate îndeplini mai multe funcții, cu tiltrotor, cu capabilități atât de decolare și aterizare verticale (VTOL), cât și de decolare și aterizare scurte (STOL). Este conceput pentru a combina funcționalitatea unui elicopter convențional cu performanțele de croazieră pe distanțe lungi și de mare viteză ale unui avion cu turbopropulsor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.