9 dintre cele mai interesante și frumoase obiective turistice din Turcia.

0 5.812

Turcia este una dintre țările preferate de turiștii români. Majoritatea dintre aceștia aleg să călătorească într-una dintre stațiunile frumoase din Antalya, Turcia. Însă tot mai mulți turiști din România aleg să descopere Istanbul, să experimenteze un zbor cu balonul în Cappadocia și să fie atrași de obiectivele turistice-istorice din Turcia.

În acest articol vă vom povesti despre 9 dintre cele mai interesante și frumoase obiective turistice din Turcia. Cu siguranță ele sunt mai multe și vă invităm să le comunicați într-un comentariu pe cele preferate. Vă învităm la lecturat.

Hagia Sofia

Istanbul este un oraș unic, situat pe 2 continente, care oferă satisfacție chiar și celui mai curios turist. Istanbul, cunoscut istoric sub numele de Bizanț și Constantinopol, este cel mai mare oraș din Turcia și centrul economic, cultural și istoric al țării. Orașul se află pe strâmtoarea Bosforului și se află atât în Europa, cât și în Asia, cu o populație de peste 15 milioane de locuitori, reprezentând 19% din populația Turciei. Istanbul este cel mai populat oraș din Europa și al cincisprezecelea oraș ca mărime din lume.

Hagia Sofia

În Istanbul se află Hagia Sofia, una dintre cele mai impresionante clădiri din lume, biserica transformată în moschee, unde melanjul elementelor bizantine cu cele orientale este de-a dreptul încântător. Hagia Sofia, oficial Sfânta Mare Moschee Hagia Sofia și anterior Biserica Hagia Sofia, este un lăcaș de cult, proiectat de geometrii greci Isidor din Milet și Anthemius din Tralles.

Construită în 537 pentru a fi catedrala patriarhală a capitalei imperiale a Constantinopolului, a fost cea mai mare biserică creștină din Imperiul Roman de Est (Imperiul Bizantin) și Biserica Ortodoxă de Est, cu excepția Imperiului Latin din 1204 până în 1261, când a devenit catedrala romano-catolică a orașului. În 1453, după căderea Constantinopolului, a fost transformată în moschee. În 1935, Republica Turcă seculară a transformat-o în muzeu. În 2020, a fost redeschisă ca moschee.

Moscheea Sultan Ahmed (Moscheea Albastră)

Langa Hagia Sofia se afla moscheea nationala a Turciei, cea mai mare din Istanbul, cunoscuta sub numele de Moscheea Albastra. Moscheea Sultan Ahmed (în turcă: Sultan Ahmet Camii), cunoscută și sub numele de Moscheea Albastră, este o moschee de vineri construită în epoca otomană. Este o moschee funcțională care atrage un număr mare de turiști.

A fost construită între 1609 și 1616, în timpul domniei lui Ahmed I. Külliye-ul său conține mormântul lui Ahmed, o madrasah și un ospiciu. Plăcile albastre pictate manual împodobesc pereții interiori ai moscheii, iar noaptea moscheea este scăldată în albastru, în timp ce luminile încadrează cele cinci cupole principale ale moscheii, șase minarete și opt cupole secundare. Se află lângă Hagia Sofia, care a fost principala moschee din Istanbul până la construcția Moscheii Albastre.

Cappadocia

Cappadocia

Cappadocia este un loc renumit datorită peisajului unic pe care îl oferă orașele subterane, bisericele-peșteri și casele săpate în stâncă. Orașul se află și pe bucketlist-ul meu cu obiective turistice din lume pe care vreau sa le vizitez. Cappadocia este o regiune istorică din Anatolia Centrală, în mare parte în provinciile Nevșehir, Kayseri, Kırșehir, Aksaray, Malatya, Sivas și Niğde din Turcia. De la sfârșitul anilor 300 î.Hr., numele de Cappadocia a ajuns să fie limitat la provincia interioară, uneori numită Marea Cappadocia.

Denumirea, folosită în mod tradițional în sursele creștine de-a lungul istoriei, continuă să fie folosită ca concept de turism internațional pentru a defini o regiune de minuni naturale excepționale, caracterizată în special prin coșurile de zână și un patrimoniu istoric și cultural unic.

Zona Cappadocia mai este recunoscută în rândul turiștilor pentru faimoasele plimbări cu balonul cu aer cald. În plin sezon, sute de baloane sunt ridicate de la sol în lumina răsăritului.

Pamukkale

Pamukkale sau „Castelul de Bumbac”, este o  stâncă uriașă de calcar în care apele termale au format bazine naturale, cascade și chiar stalactite. Toate sunt atât de albe încât par să fie de gheață, de unde și numele său.A fost adăugat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1988 împreună cu Hierapolis.

Oamenii au vizitat zona de mii de ani, datorită atracției bazinelor termale. La mijlocul secolului al XX-lea, hoteluri au fost construite deasupra ruinelor din Hierapolis, provocând daune considerabile. Când zona a fost declarată Patrimoniu Mondial UNESCO, hotelurile au fost demolate, iar drumul a fost îndepărtat și înlocuit cu bazine artificiale. Există ruine romane bine conservate și un muzeu. Totuși terasele din travertin sunt toate interzise, suferind daune, eroziune și poluarea din cauza turismului.

Palatul Topkapi 

Palatul Topkapi este un complex de grădini și clădiri, care au constituit principala locuință a sultanilor otomani timp de aproape 400 de ani. Palatul Topkapı, sau Seraglio, se află în districtul Fatih din Istanbul.

Palatul Topkapi

După sfârșitul Imperiului Otoman în 1923, un decret guvernamental din 3 aprilie 1924 a transformat Topkapı într-un muzeu. Ministerul Turciei pentru Cultură și Turism administrează acum Muzeul Palatului Topkapı. Complexul palatului are sute de camere, dar doar cele mai importante sunt accesibile publicului începând cu 2020, inclusiv haremul imperial otoman și tezaurul, numit hazine, unde sunt expuse Diamantul Spoonmakerului și Pumnalul Topkapi. Colecția muzeului include îmbrăcăminte otomană, arme, armuri, miniaturi, relicve religioase și manuscrise. Oficialii ministerului, precum și gărzile armate ale armatei turce păzesc complexul. Palatul Topkapı face parte din zonele istorice din Istanbul, un grup de situri din Istanbul pe care UNESCO le-a recunoscut ca sit al patrimoniului mondial în 1985.

Palatul Dolmabahçe

Palatul Dolmabahçe considerat “Versailles-ul Est-ului”, este situat în districtul Beșiktaș din Istanbul, pe coasta europeană a strâmtorii Bosforului. Acesta a servit ca principal centru administrativ al Imperiului Otoman din 1856 până în 1887 și din 1909-1922. Palatul Yıldız a fost folosit în perioada interimară.

Biblioteca lui Celsus din Efes

Biblioteca lui Celsus din Efes

Biblioteca lui Celsus din Efes fost construita pentru a adaposti 12.000 de papirusuri. Clădirea a fost comandată în anii 110 d.Hr. de consulul Gaius Julius Aquila, ca monument funerar pentru tatăl său, fost proconsul al Asiei, Tiberius Julius Celsus Polemaeanus, și finalizată în timpul domniei lui Hadrian. Biblioteca este considerată o minune arhitecturală și este unul dintre singurele exemple rămase de bibliotecă din Imperiul Roman.

Biblioteca Celsus a fost a treia cea mai mare bibliotecă din lumea romană. Celsus este îngropat într-o criptă sub bibliotecă într-un sarcofag de marmură decorat. Interiorul măsura aproximativ 180 de metri pătrați (2.000 de metri pătrați). Interiorul bibliotecii și conținutul acesteia au fost distruse într-un incendiu care a rezultat fie dintr-un cutremur, fie dintr-o invazie gotică. A rămas secole ascunsă până când fațada a fost re-ridicată de arheologi între 1970 și 1978.

Canakkale și ruinele Troiei

Çanakkale este oraș și port maritim, în provincia Çanakkale, pe coasta de sud a Dardanelelor, în cel mai îngust punct al lor. Populația orașului este de 186.116 (estimare 2014). Çanakkale este punctul de sosire în fiecare an pentru o baie organizată peste Dardanele de la Eceabat. Çanakkale este cel mai apropiat centru urban important de orașul antic Troia, care (împreună cu regiunea veche a străzii) se află în provincia Çanakkale. Calul de lemn din filmul Troy din 2004 este expus pe faleză.

Muntele Nemrut 

Muntele Nemrut

Muntele Nemrut sau Nemrud este un munte înalt de 2.134 metri (7,001 ft) din sud-estul Turciei, remarcabil pentru vârful în care sunt ridicate o serie de statui mari în jurul ceea ce se presupune a fi un mormânt regal din secolul I î.Hr. Este unul dintre cele mai înalte vârfuri din estul Munților Taur. A fost adăugat în situl Patrimoniului Mondial UNESCO în 1987.

Acestea fiind spuse, așteptăm comentariile cu recomandările din partea voastră.

Photo via www.shutterstock.com

Leave A Reply

Your email address will not be published.