Turcia și Qatar sunt în discuții cu talibanii privind furnizarea serviciilor pentru reluarea zborurilor la aeroportul din Kabul

0 411

Turcia și Qatar sunt implicate în discuții privind furnizarea serviciilor necesare pentru reluarea zborurilor comerciale la aeroportul din Kabul, care este în prezent necontrolat, fără proceduri de siguranță și securitate.

După finalizarea retragerii SUA din Afganistan, la 30 august 2021, a fost emis un NOTAM prin care aeroportul Kabul era declarat necontrolat și lipsit de servicii aeroportuare. Mai devreme, întregul spațiu aerian afgan a fost restricționat aeronavelor civile din cauza lipsei controlului traficului aerian, deși unele operațiuni au rămas permise cu permisiunea forței ISAF a NATO.

Cu toate acestea, Ministrul Francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat radiodifuzorului France 2 că comunitatea internațională încearcă să asigure o modalitate de a continua evacuările sau de a călători în general la bordul zborurilor comerciale.„Rezoluția Consiliului de Securitate privind securizarea aeroportului trebuie să fie pusă în aplicare. Există discuții în curs cu Qatar și Turcia despre gestionarea aeroportului. Trebuie să cerem ca accesul la aeroport să fie sigur”, a spus el.

Pe 1 septembrie, un C-17 operat de Qatar Emiri Air Force (Doha Al Udeid) a aterizat pe aeroportul din Kabul. Potrivit surselor AFP, aeronava avea la bord o echipă de specialiști din Qatar însărcinată cu securitatea și restabilirea capacităților operaționale ale aeroportului.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a subliniat într-o declarație adresată Al Jazeera că grupul a încercat să securizeze aeroportul și a crezut că este capabil să ruleze poarta de acces. Cu toate acestea, el a admis că discuțiile sunt în curs cu autoritățile din Qatar și Turcia, fără a dezvălui nivelul de implicare potențială a părților străine.

Între timp, agenția independentă de presă afgană Islamic a raportat că șeful autorității de aviație civilă condusă de talibani, Ahlaj Hamidullah Akhundzada, a cerut tuturor piloților care au fugit din țară în ultimele săptămâni, să se întoarcă în Afganistan și la atribuțiile lor.

Turcia-Qatar-discutii-talibanii-aeroportul-Kabul-1
Sursa foto: TNN

Îngrijorările cu privire la siguranța angajaților, în special a femeilor, persistă. Într-un apel video difuzat online, un grup de femei din echipajul de cabină Ariana Afghan Airlines a susținut că toate femeile angajate de companie au fost concediate preventiv de către conducere când talibanii au ajuns la putere.

Leave A Reply

Your email address will not be published.