Topul celor mai impresionante obiective turistice din Bulgaria

0 112

Bulgaria este o țară cu peisaje spectaculoase și o istorie bogată. Cu munți pitorești, parcuri naționale în care animalele pe cale de dispariție umblă libere și vaste întinderi de plaje de nisip care cuprind Marea Neagră, alături de relicve ale regimului sovietic, există ceva de descoperit pentru toată lumea în această țară balcanică aparte.

Să aruncăm o privire la top 10 atracții turistice din Bulgaria.

1. Catedrala Alexander Nevsky

În inima orașului Sofia se află simbolul emblematic al Bulgariei: Catedrala Aleksander Nevsky. Construită între anii 1882 și 1912, catedrala onorează viețile celor 200.000 de soldați ruși care au fost uciși luptând în războiul ruso-turc pentru eliberarea Bulgariei de sub dominația otomanilor.

Catedrala în sine este ornamentată în detaliu, cu o cupolă decadentă de 45 de metri înălțime, placată cu aur. În interior, te poți plimba printre numeroasele mozaicuri, picturi murale și reprezentări de sfinți și îngeri.

2. Cascadele Krushuna

Aproape de satul Krushuna, într-o zonă împădurită, printre numeroasele formațiuni stâncoase carstice, se află cascadele Krushuna. Cea mai înaltă dintre cascade are o înălțime de 20 de metri, unde apa turcoaz se împarte apoi în cascade mai mici, formând mici bazine.

Există, de asemenea, o potecă care duce la o peșteră ascunsă unde se găsește sursa cascadei – se spune că izvorul are beneficii pentru sănătate și este încă un loc popular pentru localnicii din satul din apropiere.

3. Koprivshtitsa

Situat în inima lanțului muntos Sredna Gora, orașul istoric Koprivshtitsa a fost cândva un centru de luptă împotriva dominației otomane și rămâne și astăzi un loc de mândrie pentru bulgari.

Orașul este acum popular printre vizitatori și este un muzeu în aer liber; numeroasele sale conace și case sunt exemple fantastice ale renașterii naționale bulgare care a avut loc în secolul al XIX-lea.

4. Monumentul Buzludzha

O icoană a designului brutalist și o capodoperă de proporții sovietice este Monumentul Buzludzha, acum abandonat. Construit în 1974 de către armata bulgară, monumentul a fost proiectat de diverși artiști însărcinați cu realizarea statuilor în acea perioadă.

Monumentul se află pe locul unei bătălii între turci și bulgari care a avut loc în 1868 și este locul unde Dimitar Blagoev, împreună cu alți lideri socialiști, a conturat revoluția Bulgariei într-un stat comunist.

Structura stoică este acum acoperită de graffiti politici și are reprezentări uriașe ale lui Lenin și Marx, precum și inscripții pe toată fațada. Imensul altar în formă de volănaș al socialismului a fost lăsat în ruină după căderea Uniunii Sovietice, dar a devenit o atracție neobișnuită pentru cei interesați de istoria și designul impresionant al epocii.

5. Mormântul tracic de la Sveshtari

Anticul mormânt tracic de la Sveshtari a fost descoperit abia în 1982, când arheologii au descoperit acest sit impresionant sub o movilă. Se crede că mormântul a fost construit pentru un cuplu regal din tribul tracic al geților și datează din secolul al III-lea î.Hr.

Mormântul este bine conservat; interiorul său împodobit dezvăluie sculpturi impresionante și picturi murale cu figuri jumătate femeie, jumătate plantă, care par să susțină tavanul. Mormântul este considerat unic, deoarece nu a mai fost descoperit niciun alt mormânt tracic care să aibă combinația uimitoare de arhitectură, sculptură și picturi de la Sveshtari.

6. Teatrul Roman din Plovdiv

În centrul orașului vechi Plovdiv se află unul dintre cele mai bine conservate teatre antice din lume. Descoperită în anii 1960, structura spectaculoasă și impresionantă datează din secolul I d.Hr. și se crede că a fost construită sub domnia împăratului roman Domițian.

Locul ar fi jucat un rol important în comunitățile antice: aici aveau loc spectacole de teatru și faimoasele lupte feroce de gladiatori, precum și întâlniri ale guvernului local și mari adunări.

Teatrul în sine este încă folosit pentru spectacole de operă și muzicale și are o capacitate impresionantă de 7.000 de persoane.

7. Nessebarul vechi

Nessebar a încântat vizitatorii în ultimii 9.000 de ani și continuă să încânte și astăzi. Așezat pe o peninsulă stâncoasă care este legată de continent printr-o șosea, fermecătorul oraș vechi Nessebar este un muzeu în aer liber plin de piețe frumoase, biserici și străzi pietruite. Istoria și monumentele orașului acoperă epocile romană și bizantină, iar rămășițele zidurilor vechi ale orașului pot fi încă văzute.

8. Mănăstirea Rila

Înființată în secolul al X-lea și extrem de prețuită, considerată a fi un important monument istoric și cultural, Mănăstirea Ortodoxă Răsăriteană Rila este o icoană arhitecturală.

Etichetată drept Ierusalimul Bulgariei, este cea mai mare mănăstire din țară și găzduiește o iconografie religioasă unică, inclusiv picturi murale, sculpturi și artefacte istorice.

9. Parcul Național Pirin

Cu peste 70 de lacuri glaciare, păduri bătrâne și vârfuri și creste de 2.915 metri, Parcul Național Pirin este o comoară națională a Bulgariei. Parcul național este un refugiu sigur pentru multe tipuri diferite de specii rare care folosesc lanțul muntos balcanic ca adăpost. Animalele mari încă se mai plimbă pe versanți, de la urși bruni și mistreți până la lupi cenușii și șacali.

10. Plaja Sunny Beach

Sunny Beach este renumită pentru întinderile lungi de plaje cu nisip moale și fin, care se varsă în Marea Neagră, dar și pentru numeroșii turiști care vizitează orașul-stațiune pentru a se bucura de viața de noapte. Plajele aurii se întind pe o lungime de opt kilometri de-a lungul coastei și oferă locul perfect pentru a petrece timpul înotând la soare și relaxându-te.

Plajele din zonă sunt curate și protejate de intemperii, ceea ce înseamnă că marea este perfectă pentru înot, în timp ce numeroasele hoteluri de pe coastă sunt, de asemenea, la prețuri rezonabile și potrivite pentru familii. Acesta este locul de vizitat dacă dorești să petreci câteva zile de relaxare la soare și să explorezi zona înconjurătoare, cum ar fi orașul antic Nessebar.

Pe scurt

Fiind o țară nu foarte mare, cel mai bun mod de a călători prin Bulgaria este cu mașina, întrucât poți explora în voie și poți ajunge mult mai ușor dintr-o parte în alta, la satele izolate și parcurile naționale.

Înainte de a porni la drum, însă, este important să ții cont de documentele de care ai nevoie pentru a conduce:

  • Permis de conducere valabil;
  • Dovada înmatriculării mașinii;
  • Dovada asigurării auto;
  • Vignetă valabilă, dacă utilizezi drumurile expres și autostrăzile.

Desigur, dacă dorești să te bucuri de un drum fără probleme, atunci autostrăzile și drumurile expres sunt cele mai sigure. Vigneta se poate cumpăra online de pe site-uri oficiale, cum e Vignettebulgaria.com, fiind valabilă imediat de la achiziție.

Procesul este simplu și rapid. Tot ce trebuie să faci e să furnizezi câteva informații de bază, pentru ca vigneta să fie înregistrată și eliberată corect. Mai exact:

  • Datele vehiculului;
  • Durata și începutul călătoriei;
  • Numărul de înmatriculare al vehiculului;
  • Modalitatea de plată.

Și asta e tot! Poți porni la drum oricând.

Leave A Reply

Your email address will not be published.