TOP 25 cele mai mari insule din lume

0 249

Probabil și voi, ca și noi, v-ați întrebat vreodată care ar fi cele mai mari insule din lume. Și nu, nu este Australia așa cum ne-am putea gândi cu toții. Un astfel de clasament este mai mult tehnic și mai puțin subiectiv pentru că vorbim de o suprafață ocupată, dar și de alte criterii, nu după cum preferăm noi.


În primul rând ar trebui să înțelegem ce este o insulă, spre deosebire de un continent. În același timp, ar trebui să înțelegem de ce Australia nu intră în topul celor mai mari insule din lume, dar Groenlanda da. Însă toate aceste informații le veți găsi la finalul acestui top al celor mai mari insule din lume.

Cele mai mari insule din lume

Mai jos aveți 25 dintre cele mai mari insule de pe planetă, un clasament realizat în funcție de suprafețe lor. Iar în acest top veți găsi insule din Marea Britanie și până în Papua Noua Guinee.

25. Sri Lanka (65 268 km2) – Cunoscută anterior ca Ceylon, Sri Lanka este o națiune insulară din Oceanul Indian, formată din insula principală un arhipelag bogat numeroase insulițe satelit.

24. Insula Banks (70028 km2) este cea mai vestică insulă din Arhipelagul Arctic Canadian și aparține administrativ de regiunea Inuvik din Teritoriile de Nordvest din Canada. Este a cincea cea mai mare insulă canadiană.

23. Insula Sahalin (72 493 km2), recunoscută și sub numele de Sachalin, este cea mai mare insulă din Rusia și a 23-a din lume.

22. Insula Hispaniola (73 929 km2) este una dintre primele colonii europene din Lumea Nouă. Este, de asemenea, una dintre cele mai populate insule din America și a 22-a din lume după suprafață. Face parte din arhipelagul Antilelor Mari, scăldată de apele turcoaz din Caraibe.

21. Insula Hokkaidō (Hokkaido) (78 719 km2), cunoscută anterior sub numele de Ezo, este a doua cea mai mare insulă din Japonia.

20. Insula Irlanda (84.421 km2) este a treia insulă ca mărime din Europa, dar și un arhipelag format din aproximativ 80 de insule diferite, dintre care doar 20 sunt locuite permanent. Irlanda însăși este împărțită politic în Republica Irlanda și Irlanda de Nord.

19. Insula Mindanao (97 530 km2), cunoscută și sub numele de Filipine de Sud, este a doua insulă ca mărime din Filipine (după Luzon). Mindanao este casă pentru peste 20 de milioane de oameni.

18. Insula Islanda (101.826 km2) este a doua cea mai mare insulă din Europa. Dar această destinație turistică probabil nu are nevoie de prezentare. În ciuda dimensiunilor sale, Islanda este una dintre cele mai slab populate insule din lume.

17. Insula Cuba (105.806 km2) cu peste 1400 kilometri lungime, insula principală Cuba are un amestec plăcut de arhitectură colonială spaniolă, plaje frumoase și, desigur, câmpuri de tutun folosite pentru a crea faimoasele trabucuri cubaneze.

16. Insula Newfoundland (108.860 km2) este a patra insulă ca mărime din Canada și cea mai estică provincie canadiană. Este, de asemenea, cea mai mare insulă canadiană din afara nordului și un loc popular pentru a vedea aurora boreală.

15. Insula Luzon (109.965 km2) este cea mai populată insulă din Filipine și una dintre cele mai dens populate insule din lume. Capitala Manila, precum și Quezon City, pot fi găsite pe insula Luzon.

14. North Island (111,583 km2), glorioasa insula a Noii Zeelande cunoscută și sub numele de Te Ika-a-Maui, este separată de South Island de strâmtoarea Cook și este un caleidoscop de minuni geotermale, plaje multicolore și parcuri naționale.

13. Insula Java (138 794 km2) este una dintre cele mai mari insule din arhipelagul indonezian. Găzduiește mai mult de jumătate din populația Indoneziei și este cea mai populată insulă din lume.

12. South Island (145,836 km2), cunoscută și sub numele de Te Waipounamu, este cea mai mare dintre cele două insule principale ale Noi Zeelande.

11. Insula Sulawesi (180.681 km2) este una din insulele ce aparține de Indonezia. Este situată între Borneo și Noua Guinee, la sud de Marea Celebes.

Top 10 cele mai mari insule din lume

10. Insula Ellesmere (196.236 km2) este o insulă din Arhipelagul Arctic Canadian, în nordul Canadei și al Americii de Nord, parte a grupului numit Insulele Reginei Elisabeta.

09. Insula Marea Britanie (209.331 km2), una dintre cele mai mari insule britanice, este situată în Oceanul Atlantic de Nord și separată de continentul european de Canalul Mânecii și Marea Nordului. Este cea mai mare insulă din Europa.

08. Insula Victoria (217.291 km2) este a doua cea mai mare insulă din Arhipelagul Arctic canadian. În ciuda faptului că există de secole, insula este încă puțin populată, fiind casă pentru aproximativ 2000 de oameni.

07. Insula Honshu (225.800 km2), cea mai mare dintre cele patru insule majore ale Japoniei. Insula Honshu găzduiește unele dintre cele mai emblematice orașe ale Japoniei, cum ar fi Tokyo, Hiroshima și Osaka.

06. Insula Sumatra (443.065 km2) este a doua ca mărime din Indonezia. Situată în zona de subducție a plăcilor tectonice indo-australiene și eurasiatice, se confruntă adesea cu cutremure și tsunami. Înconjurată de superba pădure tropicală, cea mai mare parte a atracției insulei o reprezintă natura și fauna sălbatică.

05. Insula Baffin (507451 km2) este o insulă de mari dimensiuni în estul Arhipelagului Arctic Canadian, în zona Cercului Polar de Nord. Ea aparține administrativ de regiunea Qikiqtaaluk a teritoriului Nunavut din Canada. Cu o suprafață de 507451 km² este cea mai mare insulă din Canada și a 5-a ca mărime din lume. În ciuda peisajului său fantastic de fiorduri, lacuri de apă dulce și parcuri naționale pline de ghețari, este una dintre cele mai ostile insule de pe Pământ

04. Insula Madagascar (587.041 km2) este situată pe coasta de est a Africii, în mijlocul Oceanului Indian. Această insulă este celebrată pentru viața sălbatică uimitoare, cu aproximativ 250000 de specii de animale, inclusiv faimoșii lemuri cu coadă în dungi. Interesant este că două treimi din fauna sălbatică nu poate fi găsită în altă parte pe Pământ.

Top 3 cele mai mari insule din lume

03. Insula Borneo (748.168 km2) este imensă, având suprafața dublu față de cea a Germaniei. Este, de asemenea, singura insulă care este guvernată de un trio de țări – Brunei, Malaezia și Indonezia, dar cea mai mare parte a insulei este teritoriu indonezian.

02. Insula Noua Guinee (785.753 km2) este o în Oceanul Pacific, în apropiere de nordul Australiei, de care este separată de strâmtoarea Torres. Interesant este că Noua Guinee este, de asemenea, cea mai mare insulă găsită atât în ​​emisfera sudică, cât și în Oceania.

01. Insula Groenlanda (2 130 800 km2) este cea mai mare din lume. Situat între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic, este un teritoriu independent al Danemarcei și, în ciuda dimensiunilor sale, este în mare parte nelocuit. Este casă pentru aproximativ 50 000 de oameni.

Groenlanda este insulă, Australia este continent

Deși nu există reguli oficiale care să stabilească diferențele dintre o insulă și un continent pentru a defini Groenlanda ca un potențial continent, groenlandezii sunt neclintiți – ei se consideră insulari. În schimb Australia este considerată o țară – continent. Australia se poate distinge din motive geologice – este situată pe o placă tectonică distinctă și proprie. Australia poseda în egală masură propria sa faună și floră care nu se regăseste în alte locuri din lume.

Încă din clasele primare aflăm de la Geografie că pe Pămând există 7 continente: Europa, America de Nord, America de Sud, Africa, Australia, Asia, Antarctida. Deci Australia este și va fi în continuare continent, nu insulă.

Leave A Reply

Your email address will not be published.