Tabletele Apple iPad în cockpit-urile aeronavelor American Airlines (video)

1 1.728

În 2011, American Airlines a primit aprobarea de la FAA să înlocuiască manualele de zbor ale piloţilor cu iPad EFB (electronic flight bags). În aceste condiţii, piloţii nu mai cară 18Kg de cărţi, hărţi şi alte documente de zbor tipărite. Au totul în 650 de grame.

Iată că tabletele au revoluţionat încă o industrie. Este mai uşor să cari şi să foloseşti o tabletă echipată cu toate documentele necesare pentru zbor. Nu vreau să mă gândesc cam cât timp îi ia unui pilot să căute o informaţie într-un manual de zbor tipărit.

Ideea cu tehnologizarea a pornit în 2007, an în care piloţii American Airlines au cerut permisiunea la FAA să utilizeze laptop-ul pentru organizarea şi gestionarea manualelor. Apoi a apărut iPad şi a fost văzut ca o alternativă la notebook.

Tabaletele Apple iPad EFB folosite de piloţii AA vin echipate cu baterie extinsă, iar autonomia poate ajunge până la 24 de ore. Ţinând cont că pilotul şi copilotul au tablete iPad la fel, FAA a considerat că zborurile pot fi la fel de sigure ca şi în cazul celor în care piloţii folosesc manuale tipărite.

Cei de la gadling.com au ajuns în cabina unui MD-80 şi ne explicăm cum e cu iPad-ul folosit în cockpit-urile aeronavelor American Airlines.

Ipad poate fi folosit doar pe aeronavele 777, 737, MD-80 şi se aşteaptă aprobarea pentru avioanele din familiile 757/767.

Să nu vă imaginaţi că procesul de aprobare este simplu. Tabletele au fost supuse unor teste destul de dure, la diferite presiuni atmosferice şi temperaturi pentru a se urmări comportamentul acestora. Ar fi extrem de neplăcut şi riscant să cedeze tableta într-un incident la 10 000 de metri. Până şi suportul de prindere din cockpit a fost omologat şi aprobat de FAA (Federal Aviation Administration).

Leave A Reply

Your email address will not be published.