Statele Unite vor reintroduce sancțiunile pentru Belarus după deturnarea avionului RYANAIR la Minsk

0 150

Casa Albă a anunțat că Statele Unite vor reimpune sancțiunile asupra Belarusului începând cu săptămâna viitoare. Decizia vine la câteva zile după deturnarea unui avion Ryanair la Minsk și arestarea unui jurnalist de opoziție aflat la bord.

Într-o declarație făcută vineri seara, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a numit incidentul „un afront direct la normele internaționale” și a cerut președintelui Aleksandr Lukașenko să permită o „investigație internațională credibilă” asupra evenimentelor și „să elibereze imediat toți deținuții politici”.

Psaki a declarat că Statele Unite vor reimpune “sancțiuni de blocare totală împotriva a nouă întreprinderi de stat din Belarus”, care ar interzice americanilor să se angajeze în tranzacții cu aceste entități.

Statele Unite ale Americii se coordonează, de asemenea, cu Uniunea Europeană și cu alți aliați pentru a elabora o listă de sancțiuni țintite împotriva membrilor cheie ai regimului lui Lukașenko, iar Departamentul Trezoreriei elaborează un nou ordin executiv pentru Biden, care ar da președintelui o autoritate sporită de a impune sancțiuni asupra regimului, a spus Psaki.

Departamentul de stat a lansat un avertisment cetățenilor americani, îndemnându-i să nu călătorească în Belarus, iar Administrația Federală a Aviației a avertizat companiile aeriene să „fie extrem de prudente atunci când se gândesc să zboare în spațiul aerian belarus”.

Acțiunile, a spus Psaki, sunt „ca răspuns la evenimentele din 23 mai și la atacul continuu al regimului Lukașenko asupra libertăților fundamentale”.

Weekendul trecut, un avion Ryanair ce zbura în spațiul aerian al Belarusului, pe ruta Atena – Vilnius, a fost deviat către Minsk din cauza unei presupuse bombe la bord. La fața locului, agenții de securitate l-au arestat pe Roman Protasievici, cofondator al canalului de știri social media NEXTA.

Belarusul a fost acuzat că a „deturnat” avionul civil, în timp ce autoritățile din Belarus au continuat să afirme că răspundeau la o amenințare reală cu bomba și acționau pentru a proteja pasagerii. Roman Protasievici și iubita lui rămân în arest și posibil să fie condamnați la închisoare pe viața.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.