blank

Starea de alertă se prelungește în România până pe 12 mai 2021 (Hotărârea nr. 22 din 8 aprilie 2021)

0 1.751

Astăzi, 8 aprilie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență au adoptat Hotărârea nr. 22 din 8 aprilie 2021. Cu ocazia aceasta, au fost adoptate noi măsuri restrictive ce se vor aplica pe teritoriul României, dar și câteva măsuri de relaxare. Mai jos o să menționez câteva dintre ele.

Hotărârea nr. 22 din 8 aprilie 2021

Se consideră necesară menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Se  consideră  necesară  menținerea  interdicțiilor  privind  organizarea  și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise.

Activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizuală, a instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, școlilor populare, de artă şi de meserii, precum și evenimentele culturale în  aer  liber  se  desfășoară  numai  în  condițiile  stabilite  prin  ordinul  comun  al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

Se propune menținerea interdicției organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.

Se propune menținerea desfășurării activității restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului şi doar în intervalul orar 0600-2200, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 0600-2200  dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Hotelurile pot fi ocupate până la 70%

Se menține limitarea gradului de ocupare a spațiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică, astfel cum sunt definite la art. 2 lit. d) din Ordonanța Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfășurarea activității de turism în România, cu modificările și completările ulterioare, la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, dispuse în următoarele localități/zone în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă sau sunt situate pe litoralul Mării Negre:

  • Azuga, Bușteni și Sinaia din județul Prahova;
  • Băile  Tușnad,  Borsec,  Băile  Homorod,  Harghita-Băi  din  județul Harghita;
  • Borșa și Cavnic din județul Maramureș;
  • Poiana Brașov, Predeal și Bran din județul Brașov;
  • Sovata din județul Mureș;
  • Vatra Dornei din județul Suceava;
  • Voineasa din județul Vâlcea;
  • Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni din județul Caraș- Severin;
  • Arieșeni din județul Alba;
  • Durău din județul Neamț;
  • Novaci-Rânca din județul Gorj;
  • Păltiniș din județul Sibiu;
  • Stâna de Vale din județul Bihor;
  • Straja din județul Hunedoara;
  • Constanța,  Cap  Aurora,  Costinești,  Eforie  Nord,  Eforie  Sud,  Tuzla, Jupiter, 2 Mai, Vama Veche, Zona Mamaia Nord, Mamaia Sat, Mangalia, Neptun-Olimp, Saturn, Techirghiol, Năvodari și Venus din județul Constanța.

Anexa 1 HCNSU nr.22

Acesta vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial!

A fost actualizată lista galbenă a României, astăzi, 8 aprilie.

Leave A Reply

Your email address will not be published.