Spania și Olanda sub coduri portocaliu și galben de vânt, temperaturi extreme și zăpadă

0 249

Suntem în plin sezon rece. În teorie, în intervalul decembrie – februarie, Europa se află în sezonul de iarnă. Și iarna este frig, ninge și în unele zone se pot depune cantități mari de zăpadă, în anumite perioade poate fi chiar ger cu temperaturi ce coboară sub -20 de grade.

Coduri portocaliu și galben în Olanda și Spania

Pe 16 ianuarie, Spania și Olanda au emis coduri portocaliu și galben de vânt puternic, temperaturi extreme și zăpadă.

Olanda – Cod galben de ninsoare și polei

cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Țărilor de Jos că, potrivit informațiilor publicate de autoritățile olandeze, pentru perioada 16-17 ianuarie 2021 a fost emis un cod galben de ninsoare și polei. 

Stratul de zăpadă poate să ajungă până la 5 cm, iar, în seara zilei de 16 ianuarie, ninsoarea se poate transforma în ploaie ușoară, de natură să creeze polei.   

Conform autorităților olandeze, condițiile meteo nefavorabile pot cauza întârzieri şi anulări de zboruri pe toate aeroporturile olandeze.

Spania – Coduri portocaliu și galben de temperaturi extreme și vânt

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Spaniei că, potrivit autorităților spaniole, în perioada 16-17 ianuarie 2021, Peninsula Iberică va fi afectată de un val de frig polar, cu temperaturi de până la -12° C și rafale de vânt ce vor atinge o viteză de până la 100 km/h în anumite regiuni.

Astfel, conform previziunii Agenției Meteorologice de Stat spaniole (AEMET), au fost emise coduri (portocaliu și galben) de temperaturi extreme și vânt puternic pentru următoarele zone:   

  • Cod portocaliu de alertă de temperaturi scăzute și vânt puternic, după cum urmează:
  1. Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, pentru comunitățile Madrid, Aragon, Insulele Baleare, Castilla la Mancha și Catalonia;
  2. Duminică, 17 ianuarie 2021, pentru comunitățile Madrid și Castilla la Mancha.
  • Cod galben de alertă de temperaturi scăzute, după cum urmează:
  1. Sâmbătă 16 ianuarie 2021, pentru comunitățile Castilla y Leon, Extremadura și Comunitatea Valenciană;
  2. Duminică, 17 ianuarie 2021, pentru comunitatea Aragon.

Potrivit autorităților spaniole, activitatea aeroportului Adolfo Suarez din Madrid a fost reluată parțial începând de duminică, 10 ianuarie 2021, în momentul de față fiind operative terminale: T1, T4 și T4s. 

De asemenea, pe fondul ninsorilor abundente provocate de furtuna Filomena pe teritoriul Regatului Spaniei, mai multe drumuri sunt blocate, circulându-se cu dificultate.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.