Spania, Olanda, Belgia ar putea intra pe lista verde începând cu săptămâna viitoare, conform Hotărârii 33

15 12.002

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 33 privind stabilirea noilor criterii de exceptare de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc din țările membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European precum și aprobarea listei țărilor terțe pentru care se aplică exceptarea.

Astfel, a fost stabilit drept criteriu pe baza căruia se face exceptarea de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc în România, din statele membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European, rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori. Aceasta trebuie să fie mai mică sau egală cu cea înregistrată în România, în perioada similară.

Spania, Olanda, Belgia ar putea intra pe lista verde

În baza acestui criteriu, Institutul National de Sănătate Publică stabilește lista țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care persoanele care sosesc în România din acestea sunt exceptate de la măsurile de izolare/carantină pe care o supune aprobării Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

HCNSU-nr-33

Lista se actualizează săptămânal, în fiecare zi de luni, de către Institutul National de Sănătate Publică, se aprobă de Comitetului Național pentru Situații de Urgență și se publicată pe site-ul www.insp.gov.ro.

În adoptarea Hotărârii CNSU numărul 33 din 2 iulie s-a ținut cont de recomandarea Consiliului Uniunii Europene cu numărul 2020/0134 (NLE) privind restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE, dar și de recomandările formulate prin Hotărârea nr. 20 din 01.07.2020, a
Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.

În concluzie, Spania, Olanda, Belgia si Marea Britanie ar putea intra pe lista verde începând cu săptămâna viitoare. În prezent, conform criteriului mentionat în Hotărârea 33, cele 4 state au indicele mai mic față de cel al României.

15 Comentarii
 1. Violeta says

  Ce șanse sunt sa se reia zborurile spre Spania marți? Am bilet marti după amiază….astept o altă anulare?

  1. Sorin Rusi says

   Sunt sanse mari. Sa vedem daca se concretizeaza informatiile care anunta reluarea zborurilor

 2. Cos says

  Avand in vedere publicarea deciziei curtii constitutionale, masura izolarii/carantinarii la domiciliu se suspenda din 2.07.2020, pana ce se aproba o noua lege de catre parlament, din cate am inteles…asta inseamna ca cetatenii care vin din Spania, spre exemplu, cu alt mijloc de transport decat cel aerian, vor mai fi obligati sa stea in izolare/carantina?(Ma refer la cei care ajung incepand de azi 3.07.2020 pana la adoptarea unei noi legi, indiferent de incidenta cazurilor din tara dinspre care calatoresc.Din ce am inteles eu, momentan nu exista un instrument de obligare a carantinarii/autoizolarii la domiciliu deoarece legea existenta a fost declarata neconstitutionala) Multumesc!

  1. Sorin Rusi says

   Conform documentului oficial, pe care l-am publicat si noi aici https://airlinestravel.ro/izolarea-carantinarea-nu-mai-este-obligatorie-pentru-cei-ce-intra-in-romania.html – masura de izolare / carantinare s-a suspendat pana la aparitia legii. Deci nimeni nu mai intra in izolare. Insa mare atentie pentru ca in document este un paragraf foarte important. Daca cei ce beneficiaza de aceasta suspendare sunt bolnavi si imbolnavesc si alte persoane, vor fi anchetati conform art.352 din Noul Cod Penal Infracțiuni contra sănătății publice – Zădărnicirea combaterii bolilor)

 3. Cristi says

  Am bilet din Portugalia pe data de 9 voi mai intra in zolare daca vin din aceasta tara?

  1. Sorin Rusi says

   Pana la legiferare, masura de izolare / carantinare a fost suspendata

  2. Iulia says

   Buna ziua azi intra Spania pe lista verde si daca da .De Marti se poate zbura va multumesc

   1. Sorin Rusi says

    Daca intra Spania pe lista verde, in teorie de maine se pot relua zborurile

 4. Flory says

  Bună ziua, ce șanse sunt k pe data de 11 sa zboare blue air din Belgia spre românia, k am bilet cumpărat pe data de 11

  1. Sorin Rusi says

   Depinde de decizia autoritatilor cu privire la lista verde, care va fi actualizata luni

 5. Iuliana says

  pentru a trece granita(intentionez sa plec in Olanda) am nevoie de vreun document care sa ateste ca sunt clinic sanatoasa sau nu?

  1. Sorin Rusi says

   Luati legatura cu MAE si verificati conditiile de intrare in Olanda.

 6. Lloyd says

  i need news???? Please

 7. Lloyd says

  my flight is for tomorrow !.(à in the morning? Belgium is in the list?

 8. Lloyd says

  they made a paper ball and they ate the list or what?

Leave A Reply

Your email address will not be published.