Izolarea / carantinarea nu mai este obligatorie pentru cei ce intră în România. Măsura se suspendă până la legiferare.

1 30.779

În urma unei discuții cu un reprezentant DSP Arad, am flat că Izolarea / Carantinarea nu mai este obligatorie pentru cei ce intră în România, indiferent de țara de proveniență.

Pe 26 iunie, Curtea Constituţională a decis că Parlamentul nu poate decide asupra Hotărârii privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. Judecătorii au stabilit că izolarea, carantina şi internarea obligatorie nu pot fi dispuse prin ordin de ministru.

Izolarea / carantinarea nu mai este obligatorie

Odată ce motivarea CCR a ajuns în Monitorul Oficial, izolarea / carantinarea obligatorie nu mai poate fi aplicată. CCR a scos această măsură în afara aplicabilității. Curtea Constituțională susține, în motivarea publicată miercuri, că „internarea obligatorie a pacienților cu coronavirus este o veritabilă privare de libertate”.

În concluzie, măsura izolării la domiciliu / carantinării instituționalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020).

139305

Guvernul are termen 45 de zile să schimbe legea și să corecteze această probleme. Doar o lege organică, trecută prin parlament, poate impune izolarea / carantinarea in diferite situatii.

Până atunci, dragi români din diaspora, puteți călători spre România fără a mai intra în izolare / carantinare. Însă, dacă veniți din zona galbenă, tot va trebui să completați declarația de intrare și să stați de vorbă cu un reprezentant DSP.

ATENȚIE!!! Se precizează că, toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu / carantină trebuie informate că, în situația în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în țară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive pentru virusul SARS-CoV-2, riscă să intre sub incidența legii conform art.352 din Noul Cod Penal (Infracțiuni contra sănătății publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) și să sufere consecințele săvârșirii acestei fapte.

1 comentariu
  1. Silviu says

    Adica se va zbura din UK in Romania?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.